Vakantiestress te lijf: tips voor jouw stresstype

Het lijkt wel alsof iedereen in de aanloop naar de zomervakantie in de hoogste versnelling staat. Deze periode wordt vaak belast door de druk van voorbereidingen en hoge verwachtingen. Het plannen van de perfecte reis, het regelen van vervoer en accommodaties, en het inpakken van bagage zijn slechts enkele van de taken die bijdragen aan het stressniveau.

Daarbij komt dat bij mensen met (kleine) kinderen ook de laatste schoolweken veel drukte met zich meebrengen. Afscheidsmomenten van klassen en docenten, toetsweken etc. Vaak komt hier nog de werkdruk bij, omdat veel mensen hun taken willen afronden voordat ze met vakantie gaan. De combinatie van deze factoren kan tot best wel wat onrust en stress leiden. Er moet veel in die laatste weken.


Hoe ga jij om met stress?
Weten hoe jouw lijf werkt is essentieel om elke dag weer te herstellen van stress. Juist ook in deze periode. Elke dag gaan mensen in dezelfde context om met stress en toch doet iedereen dat op zijn eigen manier. Zo reageer jij misschien anders op het inpakken van koffers dan jouw partner of je kinderen.
Er zijn veel factoren die je reactie op stress bepalen zoals je ervaringen in het verleden, je genetische aanleg, je persoonlijkheid, leefstijl en cultuur. Daarom is het ervaren van stress voor ieder persoon uniek. Iedereen heeft dus ook een eigen gebruiksaanwijzing voor herstel, afhankelijk van het persoonlijke stresstype.
 
Jouw stresstype
Cortisol is ons belangrijkste stresshormoon. Te veel of te weinig cortisol heeft invloed op jouw uitstraling, hoe je slaapt, op je energieniveau, intensiteit van je emoties en het functioneren van je afweersysteem.

Stresstype

Vakantiestress te lijf: 3 tips voor een stresstype met hoog cortisol
Mensen met een hoog cortisolniveau blijven vaak ‘aan staan’ met onvoldoende herstel. Ze willen ook graag alles onder controle houden. De eerste paar dagen van de vakantie zullen zij echt moeten afschakelen.

  1. Neem tijd om af te schakelen: Gebruik de eerste paar dagen van je vakantie om geleidelijk af te schakelen. Doe het rustig aan en plan geen drukke activiteiten direct na aankomst. Geef jezelf de tijd om te wennen aan het nieuwe ritme en de omgeving. Lees een boek, maak een ontspannen wandeling of doe iets wat je helpt om te ontspannen en tot rust te komen. Door deze overgangstijd in te bouwen, kun je de stress van de reis en de overgang van werk naar vakantie verminderen.
  2. Vermijd digitale afleiding: Probeer tijdens je vakantie je schermtijd te beperken, vooral in de eerste paar dagen. Zet meldingen uit, beantwoord geen werkgerelateerde e-mails en beperk het gebruik van sociale media. Dit helpt je om echt los te komen van de dagelijkse hectiek en volledig te genieten van je vrije tijd. Door minder tijd aan schermen te besteden, kun je je beter concentreren op ontspanning en herstel.
  3. Beweging integreren: Voeg korte periodes van (intensieve) lichaamsbeweging toe aan je dag. Dit kan variëren van een korte wandeling tot een snelle reeks van stretch-oefeningen. Fysieke activiteit is een effectieve manier om cortisol te reguleren.

Vakantiestress te lijf: 3 tips voor een stresstype met laag cortisol
Mensen met een laag cortisolniveau kunnen de neiging hebben om laat naar bed te gaan en moeite hebben om ’s ochtends uit bed te komen. Ze zijn vaak stressgevoelig, sneller angstig en bezorgd. Ze hebben de neiging om zich weg te cijferen voor anderen en vinden het lastig om hulp te vragen.

  1. Realistische verwachtingen: Stel realistische verwachtingen voor jezelf tijdens de vakantie. Maak afspraken met je reisgenoten over activiteiten. Kies bewust ook waar jij zin in hebt en energie van krijgt. Je bent samen op vakantie.
  2. Houd een consistent slaapritme: Mensen met een laag cortisolgehalte kunnen zich vaak moe en futloos voelen. Het is daarom cruciaal om een consistent slaapritme aan te houden, zelfs tijdens de vakantie. Zorg voor voldoende slaap en probeer op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan.
  3. Rust en herstel: Plan bewust ook momenten van rust en herstel in je vakantie. Leuke en spannende activiteiten kosten ook energie. Neem de tijd voor activiteiten die rust geven, zoals lezen, luisteren naar muziek of een rustige wandeling.

Of je nu een hoog of laag cortisolniveau hebt, geniet van de vakantie. Doe de dingen waar je blij van wordt én geef toe aan jouw behoefte aan herstel. Zelfzorg is altijd een waardevol cadeau aan jezelf.

Als ontspannen niet meer lukt

En soms lukt het ook niet. Terwijl je zo hard hebt gewerkt met het verlangen dat je op vakantie tot rust kunt komen lukt ontspannen niet meer. Of je wordt ziek. En aan het einde van de vakantie zie je er huizenhoog tegenop om weer aan het werk te gaan. Dan is er echt iets anders nodig. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende intake.

Published on december 19, 2023