Vitamine D uitgelicht in deze donkere dagen

In dit blog wordt het belang van vitamine D uitgelicht. Waarom juist nu? Misschien wist je al dat het niet mogelijk is in deze donkere dagen voldoende vitamine D aan te maken vanwege het gebrek aan zonlicht dat hiervoor essentieel is. Maar wist jij ook dat deze zonnevitamine een belangrijke invloed heeft op jouw stressniveau en welbevinden?

Wat is vitamine D eigenlijk?

Het is een in vet oplosbare vitamine en is essentieel voor onze gezondheid. Momenteel is er extra aandacht voor in verband met Corona, omdat het bijdraagt aan een betere werking van je immuunsysteem.
Vitamine D wordt ook wel zonnevitamine genoemd omdat het tussen mei en oktober wordt aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van ultraviolet licht uit zonlicht. Je dient dan wel iedere dag tussen 11 uur en 15 uur ten minste een kwartier tot een half uur buiten te zijn. Vermoedelijk is het Nederlandse zonlicht de rest van het jaar onvoldoende krachtig voor je eigen vitamine D aanmaak dus lijkt suppletie noodzakelijk.

Zit vitamine D dan niet in de voeding?

Jawel maar onvoldoende om aan onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te komen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt samen met of je man/vrouw bent, je leeftijd, of je een getinte huid hebt én het hangt af van je gezondheid en of je medicatie gebruikt. Deze laatste kan je behoefte aan vitamine D nl. extra verhogen. Volgens de Warenwet mag je maximaal 75 microgram per dag toevoegen via een supplement.
Je kunt wel ook een beetje extra vitamine D via de voeding binnenkrijgen maar dus niet genoeg. Het zit van nature in eieren, levertraan, roomboter en vette vissoorten zoals zalm, paling, makreel, haring.
Daarnaast voegen Nederlandse producenten vitamine D toe aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (met uitzondering van olie).

Vitamine D wordt ook wel zonnevitamine genoemd

Vermoed je een vitamine D tekort te hebben?

De symptomen bij een vitamine D tekort zijn bij iedereen anders. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Chronische vermoeidheid en een tekort aan energie.
  • Zwakkere botten.
  • Spierpijn of krampen ook bij geen overbelasting.
  • Overgevoelig of bloedend tandvlees.
  • Regelmatig verkouden zijn.
  • Hartproblemen bij zeer langdurig vitamine D-tekort.

Vitamine D en de invloed op stress

Je kunt je misschien voorstellen dat de zojuist beschreven symptomen indirect al stress verhogend kunnen werken. Daarnaast kan een gebrek aan voldoende vitamine D ook nog een directere invloed hebben op je geestelijke gezondheid, het kan je een angstig, paniekerig gevoel geven. Hoe komt dat?

Vitamine D is bijvoorbeeld nodig bij de productie van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter. Deze ‘stof’ is van invloed op je stemming/humeur en je perceptie van de werkelijkheid. Daarnaast wordt ook je eetlust, seksuele drift en sociaal gedrag door deze stof beïnvloedt. Behoorlijk belangrijk, dus. Vitamine D heeft daarmee invloed op de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht en werkt positief voor je stemming en welbevinden. En dan mogen we niet vergeten dat vitamine D heeft ook nog relaties heeft met andere vitamines en mineralen die ook weer op hun beurt van invloed zijn op je stress(beleving). Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan magnesium: een belangrijk mineraal wat je lichaam nodig heeft om te kunnen ontspannen maar wat ook bijdraagt om energie te krijgen.
In deze tijd, de wintertijd, wanneer de dagen kort zijn, is het dus extra belangrijk om je vitamine D gehalte goed in de gaten te houden. Helemáál als jij misschien ook nog eens extra stress ervaart in verband met (angst voor) Corona, het thuiswerken of anderszins. Voldoende vitamine D kan bijdragen bij het voorkomen van stress en het ontstaan van een burnout.

Let op!

Vermoed jij een vitamine D tekort ? Ga naar je huisarts of vraag advies bij iemand die verstand van suppletie .

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer informatie over de invloed van voeding op stress & burnout? Lees hier meer over in de blog “Voeding bij stress & burnout, dit gebeurt er in je lichaam”.

Published on december 10, 2020