Veerkrachtig door de overgang, ook op het werk

De 5 beste adviezen voor jou én voor jouw werkgever

De overgang is een natuurlijke levensfase die elke vrouw vroeg of laat zal doormaken.
Deze fase, die meestal ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar plaatsvindt, wordt vaak geassocieerd met fysieke en emotionele veranderingen.

De ene vrouw heeft nauwelijks klachten in deze fase en de ander wordt erdoor beperkt. Een slechte nachtrust, opvliegers, concentratieproblemen en stemmingswisselingen zijn de meest voorkomende klachten en kunnen belemmerend zijn in het dagelijkse leven en op het werk.

Vrouwelijke medewerker koffie drinken tijdens de overgang.

Naast de hormonale veranderingen is dit ook een moment waarin je een andere levensfase ingaat. Kinderen hebben minder zorg nodig of gaan zelfstandig wonen, ouders die juist meer zorg nodig hebben. Zowel privé als werk gerelateerd is dit een fase voor vrouwen om stil te staan bij wat ze gedaan en bereikt hebben en te bezinnen wat ze verder willen ontplooien of welke taken ze af willen staan.

De overgang is ook een periode waarin je een andere levensfase ingaat.

Zit je zelf in de leeftijd van de overgang of heb je medewerkers in deze leeftijdsfase?
In dit blog delen we onze meest waardevolle adviezen, zowel voor werkgevers als voor werknemers op basis van het jarenlang begeleiden van vrouwen én hun werkgevers in deze transitiefase.

Werkende vrouwen met klachten in de overgang.

Veerkrachtig door de overgang: de 5 beste adviezen voor werkgevers

1. Ken de feiten, stimuleer open communicatie en doorbreek het taboe

Het eerste en belangrijkste wat werkgevers kunnen doen, is zich informeren over de overgang en wat dit betekent voor vrouwen in deze fase. Begrijp de fysiologische en psychologische veranderingen die vrouwen doormaken tijdens deze fase. Weet ook dat stressklachten – en burnoutklachten vaak worden verward. Door te begrijpen wat er gebeurt, kun je als werkgever bijdragen aan het doorbreken van het taboe wat nog bestaat rondom de overgang. Hiermee kan een open en betrokken omgeving worden gecreëerd waarin medewerkers zich comfortabeler voelen om te praten over hun klachten en behoeften en zich gesteund voelen. Maak de overgang onderwerp van gesprek. Betrek vrouwen in de overgang bij het bedenken van beleid; wat is de behoefte en hoe kan hieraan een invulling worden gegeven?

Hoe ga je veerkrachtig door de overgang. Flexible pauzes voor vrouwelijke medewerkers.

2. Flexibele pauzes en rusttijden

Sta flexibele pauzes en rusttijden toe, zodat vrouwelijke medewerkers de kans krijgen om even op adem te komen wanneer dat nodig is. Dit kan helpen om vermoeidheid en stress te verminderen, wat vaak voorkomt tijdens de overgang.

3. Bewustwording en mentale ondersteuning

De overgang kan ook emotionele uitdagingen met zich meebrengen, zoals stemmingswisselingen en angstige gevoelens. Organiseer workshops, trainingen of webinars over de menopauze voor medewerkers én leidinggevenden. Dit helpt bij het vergroten van het begrip, het verminderen van vooroordelen en het doorbreken van eventuele taboes. Het kan ook helpen bij het normaliseren van de menopauze als een natuurlijk onderdeel van het leven van vrouwen.

Van de werknemers met overgangsklachten die van invloed zijn op het werk heeft 57 procent behoefte aan meer ondersteuning of begrip hiervoor op de werkvloer. Ze willen dit vooral van hun leidinggevende.

4. Ondersteun een gezonde levensstijl

Moedig een gezonde levensstijl aan door informatie te verstrekken over voeding, lichaamsbeweging en slaap. Deze factoren kunnen een groot verschil maken bij het beheersen van symptomen zoals gewichtstoename en slaapproblemen. Zorg als bedrijf voor gezonde voeding in de kantine, een gezonde werkcultuur met ruimte voor regelmatige pauzes en wandelvergaderingen en voor
een gezonde werkomgeving met bijvoorbeeld planten op kantoor en de ruimte om je af te zonderen.

5. Bedrijfskleding

Opvliegers, het rood worden en het zweten wat ermee gepaard gaat geeft vaak ongemak en schaamte. Natuurlijke stoffen, luchtige kleding, of kleding in laagjes kan vrouwen in de overgang helpen om hun temperatuur beter te reguleren en daarmee opvliegers te verminderen.
Bespreek met medewerkers of de bedrijfskleding belemmerend is en zoek naar mogelijkheden om dit aan te passen.

Veerkrachtig door de overgang: de 5 beste adviezen voor vrouwelijke medewerkers

Wat kunnen vrouwen in de overgang zelf doen voor hun welzijn tijdens deze fase?

1. Luister naar je lichaam

Als je symptomen hebt die je dagelijks leven verstoren luister dan naar deze signalen. Klachten rondom de overgang lijken vaak op de klachten van chronische stress. Hou een dagboek bij om patronen in je symptomen te identificeren en ontdek wat ze kan triggeren. Dit zal je helpen om specifieke strategieën te ontwikkelen om met je klachten om te gaan. Er zijn altijd verschillende behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van symptomen en dat begint altijd met jezelf bewust worden van welke signalen je lichaam geeft en op welke momenten.

Hormonen op de werkvloer. Welke klachten daardoor voorkomen. Fysiek, cognitief, psyche, gedrag.


2. Praat erover en zoek steun

Als je merkt dat de menopauze een aanzienlijke invloed heeft op je werk of welzijn aarzel dan niet om te praten over je ervaringen met vrienden, familie, collega’s en ook je werkgever. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan opluchten en steun bieden. Je kunt je ook aansluiten bij online gemeenschappen of steungroepen voor vrouwen in de menopauze. Het delen van ervaringen met anderen kan troostend zijn en praktische tips opleveren.

3. Stressmanagement

Leer stressverminderingstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga, om beter om te gaan met de emotionele ups en downs en de verminderde weerstand tegen stress die kunnen optreden tijdens de menopauze. Wat kan helpen is om gedurende de dag herstelmomenten in te lassen. Bijvoorbeeld luisteren naar fijne rustgevende muziek, even kort focussen op verlengen van je ademhaling, een korte wandeling, een stretchoefening, een kopje thee drinken en even uit het raam staren.

De menopauze is de laatste menstruatie van de vrouw.
De overgang is de periode waarin het menstruatiepatroon van een vrouw verandert en de eerste menstruatievrije jaren.

4. Slaap

Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de overgang. Creëer een slaapvriendelijke omgeving, vermijd cafeïne vanaf 15.00 in de middag  en leg je laptop en telefoon zeker één uur voor het slapengaan aan de kant.
Ontwikkel een ontspannende routine rondom bedtijd om de slaapkwaliteit te verbeteren en zorg ook voor voldoende rustmomenten overdag, want zoals je dag is, is vaak ook je nacht.

Wanneer opvliegers je uit je slaap houden, ben dan terughoudend met pittig eten, alcohol en cafeïne, dit kan voor een toename van opvliegers zorgen. Beddengoed van natuurlijk materiaal en verkoeling binnen handbereik, zoals bijvoorbeeld wat koud water met een washandje kunnen helpen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur.

5. Zoek professioneel advies

Als je overgangsklachten ernstig zijn of je dagelijks werk en leven beïnvloeden, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Dat start vaak met een eerste bezoek aan je huisarts en kan leiden tot effectieve behandelingsopties, van aanpassingen in voeding & leefstijl tot bijvoorbeeld hormoontherapie om je symptomen te beheersen.

Tot slot

De overgang is een fase waarin een balans wordt opgemaakt. Vrouwen staan stil bij de taken die zij tot nu toe in hun leven hebben gehad, de ontwikkelingen die zij hebben doorgemaakt en welke ambities zij hebben waargemaakt. Maar ook wat zij niet hebben ontwikkeld, simpelweg omdat zij kansen hebben gemist, of omdat andere rollen voorrang kregen. Deze fase biedt vrouwen ook de gelegenheid om te verkennen welke wensen zij voor de toekomst hebben. Zowel privé als in het werk.

Kortom het leven van vrouwen tijdens de overgang verdient aandacht, ondersteuning en begrip, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Werkgevers kunnen een cruciale rol spelen door een ondersteunende en begripvolle werkomgeving te bieden, waarin vrouwen tijdens de overgang de ruimte krijgen om met hun symptomen om te gaan. Door samen te werken en rekening te houden met de hormonale invloeden van de overgang, kunnen vrouwen deze levensfase met meer veerkracht en welzijn doorkomen.

Ben je HR-medewerker of leidinggevende en wil je meer weten over de impact van de overgang op het werk? Volg dan ons gratis webinar voor HR en leidinggevenden op 23 november om 9.30u.

Ben je een vrouwelijke medewerker en heb je behoefte aan ondersteuning om meer veerkrachtig door de overgang te komen? Kijk dan eens naar onze indivuduele module Overgangskracht of de 4-daagse Training Veerkrachtig door de overgang.

Published on oktober 10, 2023