Microstress: Wat zijn de symptomen en hoe kom je van microstress af?

In de hectiek van het dagelijkse leven ervaren we allemaal momenten van stress. Die hebben we nodig om te functioneren. We herkennen ze meestal wel als het heel duidelijk is, zoals een belangrijke deadline, veel werk op je bordje of een verhuizing. Als deze stress lang aanhoudt wordt dit chronische stress.

Wat we ons vaak niet realiseren is dat de echte boosdoeners vaak de kleine, onopgemerkte momenten van spanning zijn. Deze subtiele stressoren worden microstressoren genoemd, kunnen zich opstapelen en aanzienlijke impact hebben op ons welzijn. Deze dagelijkse kleine stressoren maken opgestapeld òòk een chronisch gevoel van stress. We leggen je uit hoe deze vorm van stapelstress ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn microstressoren?

Microstressoren zijn de kleine, dagelijkse gebeurtenissen die een moment van spanning, irritatie of ongemak veroorzaken. Hoewel elke microstressor op zichzelf misschien onbeduidend lijkt, kunnen ze zich gedurende de dag opstapelen en leiden tot overbelasting. Het leidt dan tot chronische stress.

Waardoor wordt microstress veroorzaakt?

  1. E-mails: korte, onverwachte e-mails die om onmiddellijke aandacht vragen en je workflow onderbreken.
  2. Negatieve feedback: kleine, kritische opmerkingen van een collega of leidinggevende die je zelfvertrouwen aantasten.
  3. Sociale verwachtingen: het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn voor familie, vrienden of werk, ook buiten werktijd.
  4. Kleine conflicten: dagelijkse wrijvingen en misverstanden met collega’s of gezinsleden die stress veroorzaken.
  5. Beslissingsmoeheid: de constante noodzaak om kleine beslissingen te nemen, zoals wat te eten of wie wanneer de kinderen naar school brengt en ophaalt, wat kan leiden tot mentale vermoeidheid.

De opeenstapeling van microstressoren kan veel effect hebben op je welzijn.

Herken microstress

Hoewel microstressoren klein lijken, kan de opeenstapeling hiervan veel effect hebben op je welzijn. Ze kunnen bijdragen aan gevoelens van fysieke en mentale vermoeidheid en uiteindelijk overbelasting. Microstressoren herkennen is de eerste stap. Hoe doe je dat dan?

Het herkennen van microstressoren kan een uitdaging zijn omdat ze vaak klein en onopvallend zijn. Toch zijn er manieren om deze bronnen van stress te identificeren. Het zal je niet verbazen dat je lichaam de belangrijkste bron van informatie is.  Gespannen spieren, hoofdpijn, verhoogde hartslag of vermoeidheid, maar ook plotselinge emoties zoals irritatie of frustratie zijn belangrijke signalen. Gedragsveranderingen, zoals meer roken of snacken, kunnen ook een indicatie zijn van microstress.

Foto om chronische stress te indexeren.

Het vraagt dus met regelmaat stil te staan en bij jezelf in te checken. Hoe gaat het nu echt met je? Ook het bijhouden van bijvoorbeeld een dagboekje kan meer inzicht geven in je dagelijkse patronen. Feedback van vrienden, familie of collega’s kan ook ondersteunend zijn, omdat zij patronen kunnen opmerken die je zelf over het hoofd ziet.

Door je meer bewust te worden van je lichaam, emoties, gedrag en omgeving, kun je microstressoren beter identificeren en tijdig zorgen voor herstel.

Vijf tips om beter om te gaan met microstress

Gelukkig zijn er effectieve manieren om met microstress om te gaan. Hier zijn vijf praktische tips die je kunnen helpen om de impact van microstressoren te minimaliseren:

  1. Eerst belangrijke taken: maak elke dag een duidelijke lijst van prioriteiten en richt je eerst op de belangrijkste taken. Dit helpt je om je energie te focussen op wat echt belangrijk is en vermindert de invloed van onverwachte onderbrekingen.
  2. Stel grenzen: leer “nee” zeggen tegen verzoeken die je overbelasting veroorzaken. Zet duidelijke grenzen rond je werktijd en persoonlijke tijd om jezelf te beschermen tegen constante bereikbaarheid.
  3. Investeer in positieve relaties: maak tijd voor het opbouwen en onderhouden van ondersteunende relaties. Verbinding en positieve interacties met anderen thuis en op het werk zijn een belangrijke buffer tegen stress.
  4. Verbeter je communicatie: ontwikkel effectieve communicatievaardigheden om misverstanden en kleine conflicten te verminderen. Duidelijke communicatie kan helpen bij het creëren van reële verwachtingen en voorkomen van misverstanden.
  5. Ontwikkel veerkracht: zorg voor het versterken van je mentale en fysieke veerkracht door voldoende ontspanning, beweging en gezonde voeding. Besteed oprechte aandacht aan dat wat voor jou belangrijk is. Leef je leven in overeenstemming met jouw persoonlijke waarden. Veerkracht helpt je om beter om te gaan met de onvermijdelijke stressoren van het dagelijks leven.

Microstressoren zijn een onvermijdelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Door deze kleine momenten van spanning te herkennen en er bewust mee om te gaan kun je een groot verschil maken in hoe je je dagelijks voelt. Als deze chronische stress tot klachten leidt en je bent uitgevallen of een van je medewerkers is uitgevallen, meld deze dan direct bij ons aan voor een intake in een van onze individuele coachingstrajecten. Hiermee bespoedig je duurzaam herstel omdat we werken zonder wachttijd door ons slimme systeem.

Published on juni 12, 2024