Is werkstress te voorkomen?

Werkstress kan niet worden voorkomen. Stress is een heel normaal en gezond verschijnsel. Het zorgt ervoor dat we bedreigende situaties het hoofd kunnen bieden, en is essentieel voor het dagelijks functioneren. Ons stresssysteem zorgt namelijk voor energie en is betrokken bij iedere vorm van inspanning van werken, sporten, voor kinderen zorgen, studeren, koken, voor het doen van leuke en minder leuke dingen. Zonder stress zouden we niet overleven. Je hebt dus altijd stress. Het geeft energie om te leven en extra kracht om bijzondere prestaties te leveren.

Stoppen met roofbouw is de eerste stap

Er is dus niets mis met stress. Stress wordt pas een probleem als er onvoldoende hersteltijd is. Dat is nodig om alle energie die door stress wordt verbruikt weer aan te vullen. Als dat evenwicht er is blijf je optimaal functioneren en ben je vitaal. Herstellen doe je door ontspannen, goede nachtrust en gezonde voeding.

Hard werken is niet erg, als je ook maar hard herstelt.

Dat klinkt heel vanzelfsprekend en gemakkelijk, maar dat is het voor veel mensen niet. Zonder herstel bouw je een energietekort op en zal op enig moment het lichaam gaan protesteren. De een krijgt last van maag of darmen, de ander van hartkloppingen, pijn aan rug en schouders. Je concentratie gaat achteruit en je wordt gevoeliger. Slapen wordt vaak lastiger. Je raakt uit balans. Op termijn kan dit veel schade aanrichten in je lijf en brein en tot een burn-out leiden. De uitdaging is om het niet zover te laten komen en te zorgen voor voldoende herstel. Balans is het sleutelwoord.

3 tips voor herstel tijdens het werk

Hoe kan herstel er tijdens het werk uit zien?

  1. Neem je pauzes.
    Juist als je het druk hebt en de neiging hebt om door te werken. Een pauze betekent niet achter je computer, niet op je telefoon, maar met rust en aandacht even niets doen. Bewust ontspannen en ademen.
  2. Kom tijdens je werkdag in beweging.
    Loop eens naar je collega in plaats van een mail te sturen. Neem de trap, ga in de lunchpauze even naar buiten. Frisse lucht en een groene omgeving zorgen voor kwalitatief herstel.
  3. Doe één ding tegelijk.
    Multitasken kost ontzettend veel energie en is niet efficiënt. Als je bezig bent met een taak zet dan telefoon, email, en al het andere dat je kan storen bewust uit. Je zult zien dat werken dan veel efficiënter en met meer voldoening gaat en minder energie kost.

Herstellen is zeker geen hogere wiskunde, maar vraagt wel bewustwording en discipline. Juist in tijden dat sprake is van een hoge werkdruk. Op het moment dat herstel tijdens werktijd geaccepteerd, aangemoedigd en voorgeleefd wordt door het management is er een mooie basis die verzuim zal verminderen.

3 tips voor herstel na het werk

Na een werkdag is het van belang dat je herstelt. Anders begin je de volgende werkdag alweer met achterstand.
Maar hoe doe je dat dan, echt herstellen?

  1. Krijg inzicht in jouw energiebalans.
    Wat geeft je energie, wat kost je energie. Heb je sociale activiteiten of leuke hobby’s waardoor je voldoende loskomt van je werk? Beweeg je voldoende?
    Eet je gezond? Wat doe jij na werktijd en draagt dat daadwerkelijk bij aan herstel?
  2. Ga offline.
    Door de smartphone zijn we altijd bereikbaar en beschikbaar, maar daarmee schakel je ’s avonds niet echt af. Wanneer kom je dan tot rust?
  3. Zorg voor voldoende slaap.
    Als je slaapt krijgen je lijf en je brein de gelegenheid zich te herstellen. Slapen is voor steeds meer mensen een probleem. “Opslomen” voor het naar bed gaan draagt bij aan een beter herstel gedurende de nacht.

Als je niet op tijd herstelt kom je in een negatieve spiraal van stressklachten en ligt een burnout op de loer. 

Wat zijn jouw stressbronnen?

Naast herstel is het van belang om inzicht te krijgen wat jouw dieperliggende oorzaken van stress kunnen zijn. Iedereen maakt van alles mee, wat stress veroorzaakt en effectief werken in de weg staat. Dat kunnen ervaringen in het werk zijn, reorganisaties, calamiteiten, gedoe in het team, regelgevingen of protocollen waar je niet mee overweg kunt. Ook stressvolle privé-situaties neem je mee naar het werk. Denk aan ziekte of verlies van een geliefd familielid of nabije vriend, relatieproblemen, financiële nood of mantelzorgtaken. Hoe je hiermee omgaat hangt af van je persoonlijkheid en je veerkracht.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Wil jij of jouw team inzicht in stressbronnen en herstelmogelijkheden op het werk, dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. individuele maatwerktrajecten;
  2. compactere modules;
  3. workshops;
  4. stresspreventieprogramma’s.

Staat verzuimpreventie bij jou hoog op de agenda, wacht niet langer, en neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Published on november 11, 2019