Gratis stress-check tijdens de Week van de Werkstress 2023

Van 13 t/m 17 november is het de Week van de Werkstress. Veel bedrijven schenken hier aandacht aan.

Zonder stress zouden we echter niet functioneren. Stress is een volkomen normaal aspect van ons dagelijks leven. Ons stresssysteem voorziet ons van energie en speelt een rol bij elke vorm van inspanning, zoals werk, sporten, zorgen voor kinderen, studeren, koken, en zowel plezierige als minder plezierige activiteiten. Zonder stress zouden we niet in staat zijn te overleven; het is essentieel voor onze dagelijkse activiteiten en om het hoofd te bieden aan bedreigende situaties. Kortom, stress is altijd aanwezig en biedt de benodigde energie om te leven en uitzonderlijke prestaties te leveren.

Stress wordt echter een probleem wanneer er onvoldoende tijd is voor herstel. Hersteltijd is cruciaal om de door stress verbruikte energie aan te vullen en lichaamsfuncties te herstellen. Met dit evenwicht blijf je optimaal functioneren en behoud je vitaliteit. Herstel wordt bereikt door middel van ontspanning en beweging, een goede nachtrust en gezonde voeding. Hoewel dit klinkt als een vanzelfsprekende en eenvoudige aanpak, ervaren veel mensen het als uitdagend.

Zonder voldoende herstel bouw je een ‘energieschuld’ op, vergelijkbaar met een telefoonbatterij die niet goed meer oplaadt en daardoor dag na dag minder lang meegaat.

Deze analogie geldt ook voor ons lichaam. Als reactie op het gebrek aan energie gaat het lichaam aanvankelijk harder werken, maar na verloop van tijd ontstaan er steeds meer klachten zoals maag- of darmproblemen, hartkloppingen, rug- en schouderpijn, verminderde concentratie en verhoogde prikkelgevoeligheid. Vaak ontstaan er slaapproblemen en de balans raakt verstoord. Op de lange termijn ontstaan er chronische stressklachten.

Voel je je regelmatig vermoeid of overbelast en wil je weten hoe het met je veerkracht gesteld is? Check jezelf dan tijdens de Week van de Werkstress met de CSR Vragenlijst Stressklachten en ontvang direct een rapport met jouw scores, ons deskundig advies en handige tips.

Wil je sparren over de uitkomst van de vragenlijst, dan bieden wij je een gratis adviesgesprek

Published on november 12, 2023