Burn-out ontstaat doorgaans niet plotseling. Het is een proces dat zich geleidelijk ontwikkelt, vaak als gevolg van langdurige blootstelling aan chronische stress, overbelasting en onvervulde emotionele en fysieke behoeften. Er ontstaat een steeds groter hersteltekort. Dit vraagt effectieve aanpak van herstel van burnout.
De symptomen van burn-out kunnen zich in de loop van de tijd opbouwen en uiteindelijk leiden tot een punt waarop iemand niet langer in staat is om effectief met de stress om te gaan en zich fysiek en emotioneel uitgeput voelt. Het is belangrijk om de tekenen van burn-out vroegtijdig te herkennen en preventieve maatregelen te nemen om de ontwikkeling ervan te voorkomen.
Effectieve aanpak burnout
In het Tijdschrift voor Coaching is een artikel verschenen waarin helder uiteen wordt gezet hoe de CSR-aanpak voor herstel van stressklachten werkt.
Bij BPB werken wij ook volgens de CSR®-methode (Chronische Stress Reversal) voor duurzaam herstel:
Fase 1: stoppen met roofbouw en bevorderen van het herstelvermogen;
Fase 2: opbouw vitaliteit en verbetering zelfmanagement;
Fase 3: verdere opbouw conditie en (sociale)re-integratie (Spoor 1).
Een mentale en fysieke aanpak bij stressgerelateerde symptomen, overspanning en burn-out blijkt over het algemeen effectiever te zijn dan een uitsluitend psychologische behandeling. Het herstel en de vermindering van symptomen bij mensen met stressklachten zijn aanzienlijk beter en duurzamer in een benadering die zowel mentale als fysieke aspecten omvat.
In onze begeleiding van mensen met chronische stressklachten of burnout werken we dan ook multi-disciplinair vanuit een mentale en fysieke aanpak naar duurzaam herstel.