Acetylcholine = geheugen, creativiteit & snelheid

Wat is er met je aan de hand? Je geheugen lijkt wel een zeef, je bent niet zo alert meer, je creativiteit lijkt zoek en de snelheid van je denken en handelen is niet meer wat het was. Dit zijn belangrijke signalen dat je neurotransmitter acetylcholine laag scoort. Goed om te onderzoeken hoe dit komt en wat je er aan kunt doen om je snelheid, geheugen en creativiteit weer op peil te brengen.

Acetylcholine is één van de vier primaire neurotransmitters die je in je hersenen aanmaakt.
Het  boodschapperstofje acetylcholine zorgt ervoor dat je snel kunt denken en reageren, analytisch sterk bent. Eigenschappen als creatief, snel van begrip, intuïtief, een goed leervermogen, nieuwsgierig en invoelend zijn passen bij een goed acetylcholineniveau.

Acetylcholine zorgt ervoor dat je snel kunt denken en reageren, analytisch sterk bent.

INTUÏTIEF, SOCIAAL, NIEUWSGIERIG EN AVONTUURLIJK

Met voldoende acetylcholine ben je sensitief, intuïtief, sociaal, creatief, nieuwsgierig, avontuurlijk, innovatief, flexibel en sta je open voor nieuwe ideeën. Heb je van nature veel acetylcholine, dan blink je uit in je analytisch vermogen, je kunt zaken snel met elkaar verbinden. Je bent dan goed in het bedenken van creatieve en innovatieve oplossingen, je denkt vaak buiten de bestaande denkkaders. Dat zijn mooie kwaliteiten.

Acetylcholine zorgt ervoor dat energie en informatie makkelijk naar elk systeem in je lichaam kan stromen, het zorgt voor neurale snelheid. Dus zowel denken als handelen is hierbij betrokken.
Bij handelen denk ik ook aan sporten waarbij je snelle reflexen nodig hebt, zoals tafeltennis.
Bij denken is acetylcholine betrokken bij creatief denken en je geheugen.

Wanneer jouw acetylcholine sterk vermindert kan dat leiden tot vertraagde informatie verwerking, onhandigheid, geheugenverlies, vergeetachtigheid en uiteindelijk zelfs tot de ziekte van Alzheimer.

JE ACETYLCHOLINE VERHOGEN MET DE JUISTE VOEDING

Naast de algemene voedingsadviezen voor je neurotransmitters kun je specifiek via je voeding verhogen door onderstaande voedingsmiddelen meer aan je menu toe te voegen. Het gaat met name om de stof choline die veel voorkomt in producten die natuurlijke vetten bevatten. Zo komt het vooral voor in dierlijke producten zoals eieren, lever en (orgaan)vlees, maar ook in soja.

Snak jij erg naar vette voeding? Dit kan op een tekort van de neurotransmitter acetylcholine wijzen.

Onderstaande voeding is dan wellicht extra belangrijk voor je. Meer van deze voeding eten kan ook je behoefte aan vette voeding verminderen.

  • Zuivel: geiten- en schapenkaas;
  • Plantaardig: artisjok, avocado, bladgroenten, bonen en peulvruchten, champignons, haver, hennepzaden, noten, paardenbloem, pindakaas, sojabonen, tofu, volle granen, zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad);
  • Dierlijk: eieren, orgaanvlees, schelpdieren, vis en vlees;
  • En verder: donkere chocolade, goji bessen, lecithine en thee.

Leefstijlaanpassingen om je acetylcholine te verhogen

Balansoefeningen
Met name balansoefeningen zijn aan te bevelen om je acetylcholine te verhogen. Hierbij denk ik vooral aan yoga en Tai Chi of Body Balance lessen, die je in de sportschool vaak kunt volgen. Maar er zijn natuurlijk ook voldoende oefeningen te bedenken die je gewoon thuis op een matje kunt uitvoeren. Denk aan tanden poetsen op één been. Liefst dagelijks in je leefstijl inpassen.

Braingym
Laat je hersenen kraken! En dan denk ik aan braingym, een soort van spelletjes die je reflexen scherp houden en je geheugen uitdagen. Je hebt verschillende apps die je bijvoorbeeld op je telefoon kunt zetten zodat je altijd je oefeningen bij de hand hebt.

Meditatie

Meditatie, ademhalingsoefeningen en andere ontspanningstechnieken helpen. Ze helpen je met je balans tussen actie en rust. Meditatie geeft je veel bewustwording. Je wordt je écht bewust van je gedachten. Je leert ze te herkennen om vervolgens te focussen op belangrijke zaken, je kunt je emoties en geheugen beter reguleren en meer innerlijke rust creëren.

ACETYLCHOLINE VERHOGEN MET KRUIDEN

Om je genezingsproces te ondersteunen of te versnellen kun je specifieke kruiden inzetten.
Bepaalde kruiden kunnen je neurotransmitters mild of sterk stimuleren.

Zie het echter niet als iets wat je zomaar onschuldig kunt uitproberen. Doe dit altijd onder begeleiding van een arts of therapeut met kennis over deze kruiden. Ze hebben namelijk allemaal een ander werkingsmechanisme en zeker wanneer je ook medicatie gebruikt; kruiden hebben vaak een interactie met medicatie.
Wil je hier persoonlijk en professioneel advies over? Je kunt het laten testen met de neurotransmitter test. Ontdek waardevolle informatie over je brein, je gedrag en je fysiek functioneren.

De neurotransmitter test is gebaseerd op een uitgebreide online vragenlijst ontwikkeld door Dr. Braverman, een Amerikaanse breinwetenschapper. Na het maken van een intake consult stuur ik je de online vragenlijst en samen bespreken we je volledige rapport. Want het gaat met name om de onderlinge verbanden tussen de verschillende neurotransmitters i.c.m. jouw persoonlijke situatie.

Je krijgt praktische tips wat jij kunt doen voor een beter geheugen en reactiesnelheid. Inclusief voedingstips.

Bij een individueel multi-disciplinair maatwerktraject bij BPB zit de neurotransmittertest er altijd bij. Die geeft essentiële informatie wat nodig is voor jouw herstel. Stressklachten en burnout hebben altijd een lichamelijke en een psychische component. Daarbij kijken we naar de fysiologie, psyche en gedrag. Aan de hand van ons Werkenergiemodel maken we een programma op maat naar duurzaam herstel.

Lieneke van Grinsven, voedingsgeneeskundige


Published on juni 22, 2022