Inzicht

Zelfinzicht

Wat maakt dat je niet de tijd neemt om te herstellen? Dat je alsmaar je best blijft doen om alles voor elkaar te krijgen? Dat je niet aangeeft waar je grenzen liggen?

Zelfreflectie wordt lastiger naarmate de stress toeneemt. Je denkprocessen en het vermogen om te voelen, raken immers verstoord. Je hebt dus ook niet goed in de gaten dat je jezelf aan het uitputten bent.

Patronen

Perfectionisme, altijd sterk zijn, alles onder controle houden of de ander steeds pleasen, komt vaak voort uit overtuigingen en gedragspatronen die al jong zijn aangeleerd. 

Daarnaast hebben we de neiging stress en onvrede te compenseren, onszelf zoet te houden met voeding en gedrag dat aanvankelijk comfortabel voelt, maar uiteindelijk klachten veroorzaakt.

Bewustwording

Pas als je je bewust wordt van de manier waarop je de dingen doet, kun je gaan werken aan ander gedrag. Jezelf begrijpen, inzicht krijgen in waar je patronen vandaan komen en wat ze nu met je doen, kan ruimte geven voor ander gedrag om meer in balans te komen.

Bewustwording is dus altijd de eerste stap. Sta je wel eens stil bij hoe het nu echt met je gaat? Of ren je de hele dag door op de automatische piloot om alles voor elkaar te krijgen voor je gezin, partner, werk, misschien ook nog mantelzorg en andere taken.

1

Sta regelmatig stil

Voel eens hoe het met je is gedurende de dag. Wat vertelt je lijf?

2

Observeer je gedachten

Herken je negatieve gedachten. Signaleer eens wat dit bij je oproept.

3

Wat zijn jouw energiegevers?

Wat geeft jou energie? Hoe kun je dit meer doen?

4

Wat zijn jouw energienemers?

Wie of wat kost jou energie? Hoe kun je deze verminderen?

Blogs over inzicht

Herstellen van stressklachten en burn-out: hoe dan?

Stress is een heel normaa verschijnsel. Het wordt pas ene probleem als er te weinig hersteltijd. Voor herstel van stress en burn-out is een mentale en fysieke aanpak nodig.

Kerststress te lijf: tips voor jouw stresstype

Kerstress te lijf. Tips voor jouw stresstype.

Effectieve aanpak van herstel van burnout

Ontdek hoe burn-out zich geleidelijk ontwikkelt door langdurige stress en hersteltekort, en waarom vroegtijdige herkenning en preventie essentieel zijn. Verken de effectieve CSR®-methode voor duurzaam herstel, en begrijp waarom een holistische aanpak stressklachten beter en duurzamer verlicht dan een puur psychologische benadering. Leer hoe BPB werkt volgens deze methode voor het herstel van hun cliënten.

Meer weten?

Meer weten over wat we kunnen betekenen in het voorkomen van en ondersteuning bij stress en een burnout?