Concentratie en focus
De hoeveelheid informatie die op ons afkomt, neemt exponentieel toe. Door de vele mogelijkheden die de smartphone biedt, staan we de hele dag ‘aan’. Multitasken en geconcentreerd werken in een kantoortuin, daar is ons brein niet op berekend. Delen van ons brein functioneren qua evolutie nog net als in de oertijd.
‘Aan’ staan
In periodes van langdurige stress komt het brein moeilijk tot rust en herstelt het onvoldoende. Dat ga je merken aan je concentratie en geheugen. Taken overzien wordt lastiger. Misschien ga je twijfelen aan je beslissingen. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal en ligt een burnout op de loer. Organen, hormonen, neurotransmitters, spieren, gewrichten, spijsvertering, slaap, al onze lichaamsfuncties reageren op processen in het brein.
Piekeren
Soms speelt er veel in je leven; je hebt bijvoorbeeld te maken met verlies, problemen in je relatie, zorgen over inkomen of werk. Kijk eens of je dan overdag heel gericht aandacht kunt besteden aan je piekergedachten: praat erover met een vriend, schrijf het uit je hoofd, onderzoek concreet wat je eventueel kunt doen. Kortom; geef er juist ruimte aan, maar doe het afgebakend en qua tijdstip niet te dicht op de nacht.
1
Slaap
Een fit brein heeft rust nodig om informatie te verwerken.
2
Stop multitasken
Multitasken leidt tot verhoogde aanmaak stresshormonen.
3
Let op je adem
Een rustige ademhaling geeft het brein het signaal om te ontspannen.
4
Smartphone-vrije periodes
Leg je smartphone en laptop regelmatig weg, zeker in de avond.
Blogs over brein
Dopamine tekort? Advies voor meer daadkracht
Acetylcholine: versterk je geheugen!
Waarom (teveel) stress en de (aanstaande) overgang geen gezellig duo is
Meer weten?
Meer weten over wat we kunnen betekenen in het voorkomen van en ondersteuning bij stress en een burnout?