Snel, simpel & heerlijk kruidig

Een eenvoudig en smaakvol gerecht met tomaten en kikkererwten dat zo op tafel staat boordevol vezels, eiwitten en mineralen.

Vezels, eiwitten en mineralen

Variëren met je voeding is heel gezond, eet daarom wekelijks zoveel mogelijk kleuren, verschillende groenten en kruiden. De variatie uit dit gerecht levert een brede waaier aan voedingswaarde.

Kikkererwten leveren diverse mineralen denk aan; molybdeen, mangaan, foliumzuur, koper, ijzer en zink. Zink is bijvoorbeeld belangrijk voor je immuunsysteem. Ook bevatten ze veel vezels en zitten er voor een plantaardig product veel eiwitten in. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmwerking en het voeden van je darmbacteriën. Als je peulvruchten niet zo goed verdaagt dan kun je beter geen kikkererwten en cashewnoten eten.

Amandelen bevatten ook belangrijke mineralen zoals mangaan, magnesium, maar ook fosfor, zink en kalium. Magnesium speelt een belangrijke rol in ontspanning en je energiehuishouding. Maar amandelen bevatten ook veel vezels die mooie voeding zijn voor je darmflora. De meeste mensen kunnen wel meer vezels gebruiken in hun voeding.

Cashewnoten zijn net als kikkererwten peulvruchten en ook een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook Cashewnoten bevatten magnesium wat bijdraagt aan ontspanning.

Tomaten bevatten vitamine C, maar vooral veel lycopeen. Lycopeen beschermt gezonde lichaamscellen en weefsel.

Ui en knoflook leveren belangrijke stoffen, denk aan quercetine in ui en allicine in knoflook. Beide groenten zijn goed voor het immuunsysteem.

Wil je meer weten over voeding en de werking op je gezondheid? Dan is het het boek: ‘de Voedingswijzer’ van Juglen Zwaan een aanrader.

Ingrediënten

Voor 1 persoon.

  • 300 gram kikkererwten
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • Wat verse koriander of basilicum
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel cashewnoten of amandelen
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel kurkumawortelpoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie of kokosolie

Voor variatie:

  • Blokjes fetakaas, deze bestaan ook plantaardig als dat je voorkeur heeft.

Bereiding

Snipper de ui, snijd de knoflook in kleine stukjes en snijd de tomaten in stukjes

Verwarm de olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook 3 minuutjes. Voeg vervolgens de kurkumapoeder, de komijnpoeder en een snufje peper toe.

Doe daarna de tomaten erbij en laat deze zacht worden. Voeg dan de kikkererwten toe.  

Even goed verwarmen. Wil je graag wat extra eiwitten en kun je goed tegen zuivel, dan kun je wat blokjes fetakaas naar smaak toevoegen. Even 2 minuten mee opwarmen.

Serveer het gerecht op een bord en garneer de cashewnoten, de verse koriander en het sesamzaad. Voeg eventueel wat peper toe voor extra smaak.

Mocht je teveel gemaakt hebben, geen nood, dit smaakt afgekoeld de volgende dag ook heerlijk als lunch.

Eet smakelijk!

Lieneke van Grinsven

Published on januari 18, 2023

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *