Budhabowl met avocadodressing

Kleurrijk, lekker, gezond & eenvoudig. Om eindeloos mee te variëren!

Hou je bloedsuikerspiegel stabiel

Naast alle groenten die je met dit gerecht binnen krijgt is het een goed idee om minder
‘snelle’ koolhydraten en suikers te eten. Dat zijn onder andere brood, pasta, frisdrank, snoep, koek, cake. Maar ook veel ‘verborgen’ suikers zoals ontbijtkoek, ketchup, fruitsap en vruchtenyoghurt. Veel mensen denken dat ze slanker blijven van deze producten omdat ze minder calorieën bevatten dan vetten en eiwitten. Maar het tegendeel is waar.
Snelle koolhydraten en suikers ontregelen je bloedsuikerspiegel en je insuline-niveau. Dat zorgt juist voor extra vetopslag, met name op je buik! Zorg dus voor minder ‘snelle’ koolhydraten en voeg iets van vetten en eiwitten toe aan je maaltijd. Op die manier krijg je een stabiele energievoorziening gedurende de hele dag. Voor jou dus geen snaai- en snackbehoefte meer! Voor jou een dag zonder energiedips!

Een Buddha Bowl is een gerecht wat je serveert in een kom en vult met verschillende plantaardige en gezonde ingrediënten.

Mijn voorstel is lekker veel groenten, iets van gezonde vetten en/of eiwitten en langzame koolhydraten.
Dit is ook lekker als avondeten. Varieer naar hartenlust. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden, verschillende bladgroenten, venkel, bonen, radijsjes, zoete aardappel, pompoen, maïs, broccoli, hele haver, bloemkoolrijst en verse kruiden naar keuze.

Ingrediënten

  • quinoa
  • rode kool
  • avocado
  • wortel
  • spinazie
  • kiemen
  • munt
  • olijfolie, peper en limoen

Bereiding

Kook de quinoa 10 minuten in ruim water en giet daarna af.
Snijd de rode kool in reepjes/stukjes.
Halveer de avocado in de lengte en verwijder de pit.
Met een lepel haal je het vruchtvlees eruit en je snijd het daarna in repen.
Schaaf de wortel met een kaasschaaf in plakken.
Vervolgens neem je een ruime kom. Onderin doe je de spinazie.
Daar bovenop leg je in parten de rode kool, de wortel, de paprika en de ½ avocado in repen. In het midden de dressing, zie onderstaand. De kiemen op de dressing en tot slot strooi je de munt eroverheen.

Dressing:

Doe het vruchtvlees van ¼ avocado in een kommetje en prak goed met een vork.
Roer er 1 eetlepel olijfolie, een snuf peper en het sap van een ½  limoen door.
Maak de dressing zodra je echt gaat eten anders verkleurt de avocado.

Mocht je teveel gemaakt hebben, geen nood, dit smaakt de volgende dag ook nog heerlijk. Eet smakelijk!

Lieneke van Grinsven

Published on maart 1, 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *