Trodessa Barton | De zin van de dood

Trodessa Barton | De zin van de dood. Een spiegel voor de onzin van het leven.
 

In het kader van Wereldkankerdag op 4 februari aandacht voor een boek wat voor iedereen een inspiratiebron kan zijn. Het begint met de volgende spreuk:  Als je vandaag hoort dat je nog drie jaar te leven hebt, ben je dan waar je nu wilt zijn? Iets wat we ons steeds maar weer af zouden moeten vragen…

De schrijfster van het boek Trodessa Barton staat als jonge moeder twee keer oog in oog met haar eigen tijdelijkheid. Hierdoor verandert haar leven voorgoed: Trodessa verandert in één keer van een corporate carrièrevrouw in een patiënt. Uiteindelijk voelt ze meer innerlijke rust en beleeft ze alles om haar heen met veel meer intensiteit. Haar eigen ervaringen lees je in het eerste deel van het boek, ‘Ik’.

Het tweede deel, ‘Zij’, is een weergave van zes interviews met mensen die nog maar een paar maanden of jaren te leven hebben. Na haar eigen ervaringen met de dood is Trodessa zich gaan afvragen hoe het zou zijn als je weet dat je daadwerkelijk nog een beperkte tijd van leven hebt. Leer je dan ineens nog waardevollere lessen over het leven? En kunnen die lessen ons dan allemaal helpen? De eerste vraag van elk interview was: “Welke levenslessen zou je met de wereld willen delen?” Bij elk in het boek opgenomen interview is een foto van de geïnterviewde afgebeeld met op een krijtbord zijn of haar levensles. Prachtige lessen!

Uiteindelijk blijken alle lessen, zo is de conclusie in het derde deel ‘Wij’, neer te komen op het loslaten van angst (‘Angst houdt de dood niet tegen, hij houdt het leven tegen’) en het besef dat we meer stil mogen staan bij de volgende vraag: ‘Hoe ga ik in het leven om met de tijd die mij nog is gegund?’ Volg de roep van je hart en loop met zowel het leven als de dood richting je dromen. Laat je hart gevuld zijn met liefde voor jezelf en de wereld om je heen. Geniet nu het nog kan van het avontuur dat ‘het leven’ heet!

Het boek is prettig en toegankelijk geschreven. Het maakt je niet somber over de dood, maar doet je inzien dat je moet leven naar je eigen waarden. Niet wachten tot het te laat is. Dat haal je ook uit de quotes waar  elk hoofdstuk mee start. Zoals die van Confucius: ‘Iedereen heeft twee levens. Het tweede begint zodra je beseft dat je er maar één hebt’.

Het boek is bedoeld ter inspiratie om over je eigen sterfelijkheid na te denken. De zin van je eigen dood zal je namelijk de onzin van je eigen leven laten zien. Trodessa slaagt daar zeker in!

Mariëtte van Hooff

Socioloog en vitaliteitstherapeut

Published on januari 16, 2023