Verwarm jezelf van binnen uit!
Het is nu echt herfstweer, het wordt kouder en we halen onze winterjassen uit de kast.
Maar wist je dat het ook belangrijk is om jezelf van binnen op te warmen?
Je kunt je innerlijke ‘kacheltje’ opstoken met verwarmende voeding. Hiermee stimuleer je je spijsvertering en zorg je voor extra warmte van binnenuit. Dit zorgt ervoor dat je meer voedingstoffen kan opnemen, een betere weerstand krijgt, betere circulatie en je over het algemeen wat blijer voelt. De moeite waard dus!
Eigenlijk is het heel eenvoudig, bijvoorbeeld door herfstgroenten te kiezen in combinatie met bijvoorbeeld kruiden en specerijen.
Denk bij verwarmende groenten aan: koolsoorten, spruitjes, prei, zoete aardappelen, ui, koolraap, pastinaak en venkel.
Bij specerijen denk je aan: peperkorrels, mosterdzaad, kaneel, gemberwortel, rozemarijn, chilipeper, steranijs, komijn, kaneel, marjolein, kruidnagel, tijm, rozemarijn, peterselie, jeneverbes, kerrie, laurier, koriander, bieslook, dille, basilicum, vanille, nootmuskaat, venkelzaad, laurier, oregano, sesamzaad en natuurlijk knoflook.
Ingrediënten Peer-pastinaaksoep
- 1 ui
- 400 gram pastinaak
- 250 gram peer
- 2 á 3 tl kerrie
- 2 tabletten groentebouillon (biologisch, gistvrij)
- handvol pijnboompitten
- 1 el olijfolie
- olijfolie om in te bakken
- zwarte peper
Bereiding:
Snijd de ui in grove stukken.
Maak de peer en pastinaak schoon en snijd deze in grove blokjes.
Verhit wat olijfolie of kokosolie in een soeppan en fruit hier de ui zachtjes in.
Voeg halverwege de kerrie toe en fruit even mee. Als de ui zacht is geworden en iets begint te verkleuren, voeg je de pastinaak en peer toe. Bak dit 1-2 minuten mee en blus daarna af met 1 liter water. Voeg hier 2 bouillonblokjes aan toe.
Breng de soep aan de kook en laat circa 30 minuten zachtjes koken.
Rooster in de tussentijd de pijnboompitten in een kleine koekenpan zonder olie of vet. Hak ze daarna grof en bewaar in een bakje.
Als de pastinaak goed zacht is, pureer je de soep met een staafmixer.
Check of de soep niet te dik is en voeg eventueel nog wat water toe om te verdunnen.
Serveer de soep met de gehakte pijnboompitten erover. Sprenkel er een klein beetje olijfolie over en een beetje zwarte peper en serveer direct.
Eet smakelijk!