Pak de regie over je werkplezier met DISC; je eigen gebruiksaanwijzing en die van de ander!

Herken je dat je in de ene omgeving of setting floreert terwijl het elders moeizaam gaat? Dat je warmloopt voor bepaalde activiteiten maar dat je energie van andere taken volledig weglekt? Jouw persoonlijke voorkeuren laten zien waar je energie van krijgt en waar je het kwijtraakt. Dat is voor ieder mens anders. Hoe meer je werkzaamheden zullen bestaan uit energiegevende activiteiten, hoe meer werkplezier en flow je ervaart en hoe minder je vatbaar zult zijn voor chronische stress.

Zo houd ik zelf erg van een positieve werksfeer waarin ik met mensen mag sparren. Ik ben geïnteresseerd in mensen, word graag geïnspireerd en hou ervan anderen te inspireren en motiveren om zichzelf en/of hun team te ontwikkelen. Ik neem graag het initiatief en raak enthousiast van nieuwe ideeën en ben praktisch en oplossingsgericht ingesteld. Ik houd niet van routine en mijn administratieve taken schuif ik vaak voor mij uit. Vraag mij niet om procedures uit te werken of een beleidsstuk te schrijven. Daar lekt mijn energie helemaal van weg. Hoe is dat voor jou?

Hoe beter we voor onszelf weten waar onze persoonlijke voorkeuren en valkuilen liggen, hoe bewuster we keuzes kunnen maken die daarbij passen. Daarmee kunnen we ons werkplezier op een aantal gebieden positief beïnvloeden. DISC is een instrument wat daarbij kan helpen. Het gaat over gedrag en geeft veel zelfinzicht. Met een vragenlijst van 24 keer 4 stellingen bepaal je binnen 10 minuten je persoonlijke profiel. Dat profiel laat zien wat jou intrinsiek motiveert. Het geeft weer in welke omgeving je tot bloei komt, waar je toegevoegde waarde binnen een team of organisatie ligt, hoe je effectiever kan communiceren en het onthult je kwaliteiten, valkuilen.

Ben je meer mensgericht of meer taakgericht? Werk je liever in een snel tempo met afwisseling en neem je graag het initiatief? Of werk je liever in een rustig tempo met meer routine en ben je wat bedachtzamer?

We onderscheiden met Disc 4 voorkeursstijlen

‘D’ staat voor dominant, direct, doelgericht en daadkrachtig.

Mensen met deze voorkeursstijl zijn taakgericht. Zij nemen graag het initiatief, beslissen snel en durven risico’s te nemen. Ze houden ervan veranderingen in gang te zetten en zijn wars van routine. Ze worden gemotiveerd door resultaten, actie en uitdaging.

‘I’ staat voor inspirerend, Interactief, Invloedrijk en Interesse in mensen.

Personen met deze voorkeursstijl zijn snel vrolijk en enthousiast en praten graag en veel. Ze geven de voorkeur aan een positieve werkomgeving en houden ervan mensen te enthousiasmeren en te motiveren. Ze worden zelf gemotiveerd door vriendelijkheid, complimenten en aandacht.

S’ staat voor sociaal, stabiel, support en sympathiek.

Mensen met deze voorkeursstijl houden van mensen en bouwen en onderhouden graag relaties. Ze zijn dienstbaar en bewaren liefst de harmonie in een team. Ze zijn trouw, loyaal, geduldig en volgzaam. Ze geven de voorkeur aan routine en hebben tijd nodig om aan veranderingen te wennen. Ze worden gemotiveerd door rust, veiligheid en waardering.

C staat voor consciëntieus, correct, controle en calculerend.

Iemand met deze voorkeursstijl is gericht op feiten, data en details. Ze willen vaak het naadje van de kous weten. Ze zijn nauwkeurig, analytisch en houden van structuur. Ze worden gemotiveerd door kwaliteit en logica en verdiepen zich graag in complexe vraagstukken.

Vaak hebben we een voorkeur voor meerdere stijlen, in meer of mindere mate. Meestal is er één stijl dominant. Iedere voorkeursstijl heeft zijn kenmerken, sterke en zwakke eigenschappen. Er is geen goed of fout. Hoe meer we dat kunnen zien, begrijpen én accepteren hoe meer we onze oordelen over onszelf en elkaar naast ons neer kunnen leggen.

Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden?

Je zult nu wellicht begrijpen dat het spreekwoord “behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden” maar deels waar is. Het klopt als het gaat om waarden als eerlijkheid en respect. Maar als je ervan uitgaat dat jouw voorkeur voor details ook geldt voor de ander, dan heb je het mogelijk mis. Of dat jij misschien wel liever confrontaties uit de weg gaat terwijl de ander liever heel direct is. En wat is er dan fijner om een gebruiksaanwijzing te hebben van jezelf en van de ander? Hoe beter je weet waar jouw voorkeuren liggen, wat bij je past én waar je in mag groeien, hoe bewuster je daarmee om kan gaan. Dit geldt voor je persoonlijke ontwikkeling maar zeker ook voor de ontwikkeling van je team. (Samen)werken wordt leuker en effectiever. Want zeg eens eerlijk? Schuurt het bij jou ook wel eens met een collega? En wat vind jij daar dan van?

DISC voor meer inzicht in jezelf en de ander

Laat ik vooral ook benoemen dat het niet de bedoeling is om mensen in hokjes te stoppen. Als je dat doet gebruik je DISC als instrument verkeerd. Het gaat erom dat je mag gaan zien dat ieder mens zijn eigen behoefte en voorkeuren heeft en daar ook graag naar handelt en behandeld wil worden. En dat is oké!

Wil je minder stress en meer regie over je werkplezier en/of dat van je team? Doe dan een DISC-analyse met een persoonlijke coachingsessie.

Ik wens je veel werkenergie & werkplezier!

Lucie Croonen | BPB Coach voor ondernemers en ondernemende mensen met expertise op het gebied van CSR®️-stresscoaching en DISC Persoonlijkheidsanalyses


Published on mei 2, 2022