Bewegen

Hoe kom jij in beweging?

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Bij teveel stress en zeker bij burnout kosten dingen die je eerder met gemak deed meer moeite. Je systeem is ontregeld. Je bent sneller moe en na inspanning herstel je minder snel. Door regelmatig te sporten kun je, je stressbestendigheid vergroten. Tegelijkertijd kun je onbewust over je grenzen gaan en juist extra stress veroorzaken door te intensief te sporten. Het draait allemaal om de juiste afstemming tussen inspanning, ontspanning en herstellen.

Bewegen doet goed

Tijdens het sporten maak je endorfines aan, stofjes die een pijnstillende werking hebben en een geluksgevoel geven. Bewegen geeft op den duur meer behoefte aan beweging, meer motivatie, waardoor je in een opwaartse spiraal terecht komt.

Bewegen bij stressklachten

Intensief sporten is bij ernstige stressklachten niet verstandig. Je lichaam is immers al uitgeput en heeft geen reserves. Tijdelijk is het dan beter om voor een andere bewegingsvorm te kiezen. Bijvoorbeeld wandelen of rustig fietsenHoe je herstelt van inspanning geeft belangrijke informatie over hoe het met je gaat.

1

Wandelen

Wandelen is altijd een goede eerste stap.

2

Doe wat je leuk vindt

Beweeg in een voor jou leuke activiteit, dan is het makkelijker vol te houden.

3

Herstel

De snelheid van herstellen na het sporten is een indicatie van jouw belastbaarheid.

4

Hoe vaak?

Met 2 tot 3 keer in de week sporten boek je vooruitgang. 

Blogs over bewegen

Praten is zilver, boksen is goud

Praten is zilver, boksen is goud. Zo luidt de titel van een recent verschenen boek van Berend Oosterhuis over bokscoachi...

Bewegen voor meer gezondheid én meer vitaliteit!

Gezondheid of vitaliteit? Gezondheid en vitaliteit worden vaak in een adem genoemd en zelfs als synoniemen ingezet, m...

Meer weten?

Meer weten over wat we kunnen betekenen in het voorkomen van en ondersteuning bij stress en een burnout?