Wat als cognitief herstel stagneert?

Uit hersenonderzoek is helder aangetoond dat bij langdurige stress hersencellen en verbindingen tussen hersencellen beschadigd raken. Bij stress denken we hier aan mentale overbelasting maar ook aan fysiologische stress door chemo of andere gifstoffen. En ook bij hersenschudding en longcovid zijn cognitieve klachten vaak hardnekkig.

Tevens heeft hersenonderzoek aangetoond, en dat is goed nieuws, dat het brein plastisch is, d.w.z. dat de schade in veel gevallen gedeeltelijk of geheel kan herstellen.

Een gezonde leefstijl met brein ondersteunende voeding én intensieve breintraining kan daarbij het verschil maken.

Cognitieve klachten
Via al je zintuigen stroomt voortdurend informatie naar je hersenen. Dat wat aandacht verdient kun je meestal prima scheiden van wat onbelangrijk is. En ’s nachts, tijdens je slaap, zijn de hersenen aan het werk om alles te sorteren en te ordenen. Totdat het misgaat. Door langdurige stress, een dramatische levenswending, trauma, ernstige ziekte of medicatie kan het brein de vele prikkels niet meer goed verwerken. Je raakt vermoeid, krijgt hoofdpijn, een kort lontje, wordt vergeetachtig en hebt moeite met concentreren. De hersenen zijn het vermogen verloren om informatie te filteren. Je brein is overprikkeld en je stresssysteem is uit balans. Taken die je voorheen moeiteloos aankon, lukken niet meer. Je gaat situaties waar je veel prikkels ervaart vermijden en je zelfvertrouwen lijdt eronder. Om deze negatieve spiraal te keren is een multidisciplinaire aanpak nodig: een combinatie van gerichte voeding en leefstijl met training van het brein.

Cogmedtraining helpt bij werkgeheugenproblemen
Het werkgeheugen is een belangrijke cognitieve functie die we dagelijks gebruiken en die ons in staat stelt dingen te onthouden gedurende een korte periode (een paar seconden) en er actief iets mee te doen. Het werkgeheugen kan omschreven worden als ’actieve concentratie’. Ons dagelijks functioneren en de belastbaarheid in werk hangen nauw samen met hoe het werkgeheugen functioneert.

Het werkgeheugen is in staat zich aan te passen aan de eisen die aan het brein worden gesteld. Net als de spieren in je lijf kan het brein ook getraind worden. De Cogmed Werkgeheugentraining is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode die een keerpunt kan bewerkstelligen bij ernstige cognitieve klachten. De online training is adaptief, anders dan breintrainingsapps. Dit wil zeggen dat het programma de gebruiker continue uitdaagt qua niveau.

De training van ca 10 weken leidt tot blijvende significante verbeteringen van het brein: verbeterd cognitief functioneren in het dagelijks leven; verbeterde leerprestaties;  concentratievermogen verbetert, ook bij stoornissen in de aandacht en concentratie zoals bij AD(H)D of na een burn-out.

‘De Cogmedtraining heeft mij enorm geholpen! De multi-disciplinaire aanpak met aandacht voor de juiste breinvoeding en leefstijl hebben geleid tot een mooi resultaat.’

Feedback marketingmanager met burnout

Published on maart 7, 2024