Voeding bij stress & burnout, dit gebeurt er in je lichaam!

Stress happens!

Iedereen ervaart stress, dat heb je niet in de hand. Maar hoe je door stressvolle periodes heen kunt komen heb je wel in de hand. In dit blog lees je over wat er in je lijf gebeurt in interactie met voeding en welke belangrijke rol voeding speelt in ondersteuning bij chronische stress en herstel bij burnout.

Relatie stress en voeding
Er is een duidelijke lichamelijke interactie tussen voeding en stress. In drukke en stressvolle perioden wordt je lichaam een grootgebruiker van bepaalde voedingsstoffen. Je hebt dan een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen.
En dat terwijl je in veel gevallen juist minder tijd gaat besteden aan koken en eten en eerder grijpt naar suikerrijk of kant-en-klaar voedsel, iets ‘snels’. Dat is vaak ‘leeg’ voedsel, zonder de nutriënten waar je juist zo’n behoefte aan hebt. Daarmee wordt je probleem dubbel zo groot!
Daar komt nog bij dat verhoogde stresshormonen in je lichaam je spijsvertering op een lager pitje laten werken en de opname van voedingsstoffen wordt verlaagd.

Chronische stress zorgt voor:

  • een verhoogde behoefte aan vitaminen, mineralen, etc.
  • gedrag wat vaak zorgt voor minder inname van gezonde voeding
  • verminderde opname van voedingsstoffen

Stress geeft dus een acuut en driedubbel probleem in je lichaam voor wat betreft de interactie tussen je lichaam met stress en voeding! Laten we verder de diepte induiken.

“Laat uw voeding uw medicijn zijn

en uw medicijn uw voeding”

Hippocrates, 2300 jaar geleden

Wat stress doet met je lichaam in relatie tot voeding

Laten we de twee allerbelangrijkste interacties uitdiepen zodat je écht goed begrijpt wat er gebeurt in je lichaam bij chronische stress. Ik zie deze interacties heel vaak in de praktijk en ze zijn de oorzaak achter veel verschillende fysieke klachten bij chronische stress en burnout.

  1. Darmen en spijsvertering op een laag pitje

Door chronische stress komt je lichaam in een staat van overleven en zien we dat je minder maagzuur en spijsverteringssappen gaat aanmaken. Dit wordt hormonaal geregeld door o.a. het hormoon cortisol (uit je bijnieren). Om de simpele reden dat er geen prioriteit is om onze voeding goed te verteren: eerst overleven, dan verteren!

In drukke en stressvolle perioden maak je minder maagsappen, minder enzymen én minder speeksel aan. Je merkt dit bijvoorbeeld aan droge mond en meer dorst.

Een logisch gevolg is dat je minder voedingsstoffen opneemt, omdat juist deze spijsverteringssappen en enzymen moeten zorgen voor opname van nutriënten. Tekorten aan vitaminen, mineralen, vetzuren en spoorelementen kunnen ontstaan. Dit heeft grote gevolgen voor je welzijn. Met name de nutriënten waar je een verhoogde behoefte aan hebt bij langdurige stress, zoals magnesium, zink, kalium, calcium, B-vitaminen, vitamine C en omega 3 vetzuren geven als eerste problemen.


Dit zijn de eerste symptomen:
– Minder energie
– Minder stressbestendig
– Een opgeblazen buik
– Buikpijn
– Problemen met je stoelgang

Wanneer je langdurig stress hebt loop je kans dat je te weinig nutriënten (voedingsstoffen) binnen krijgt en/of je voeding langdurig niet goed verteert. Dit heeft effect op je darmbacteriën. Jouw 1,5 kilo aan darmbacteriën betekenen heel veel voor je. Gedoe in je darmen kan je gedoe in je brein geven. Mogelijk ga je minder neurotransmitters (boodschapperstofjes van je zenuwstelsel) aanmaken die onder andere juist verantwoordelijk zijn voor stressbestendigheid, concentratie, slapen, focus, daadkracht, geheugen en je lekker in je vel voelen. De gevolgen kunnen groot zijn.

2. Je bloedsuikerspiegel raakt verstoord

Bij chronische stress stijgt je bloedsuikerspiegel. Ook hier is weer een simpele verklaring voor.
In tijden van stress heb je veel energie nodig. Om die reden zorgt het hormoon cortisol (uit je bijnieren) voor verhoging van je bloedsuikerspiegel. Omdat suiker voor je lichaam de snelste weg is naar energie. Wat je gaat merken is vaak een verhoogde zin in zoet/snacks gevolgd door meer energiedips en opnieuw trek. Als je deze extra energie niet verbruikt (wat in een kantoorbaan vaak het geval is) sla je deze energie op als vet rondom je vitale organen. Want vet is reserve energie voor je lichaam, handig voor later!

Je herkent een schommelende bloedsuikerspiegel aan de volgende signalen:

  • Hongergevoel tussen de maaltijden door
  • Energiedips gedurende de dag
  • Prikkelbaar gevoel bij uitgestelde maaltijd
  • Aankomen rondom je buik / vitale organen
  • Moeilijk afvallen (omdat je nu in suikerverbranding zit en moeilijk over kunt naar vetverbranding).

Goede voeding ondersteunt jouw herstel. Juist in tijden van stress. Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende intake.

Published on februari 17, 2020