Ovengroenten met edelgistvlokken

Eenvoudiger wordt het niet

Als je het druk hebt heb je meestal weinig tijd en zin om te koken. Juist dan heb je extra behoefte aan goede voedingsstoffen.
Dit gerecht is ideaal. Het is zo klaar en je krijgt veel groenten en dus veel voedingsstoffen binnen.

B-vitaminen 

Je lichaam heeft met name veel behoefte aan B-vitaminen wanneer stress oploopt.
En bijna alle B-vitaminen zitten in edelgistvlokken. Ken je dat?

In het Engels noemen ze het Nutritional Yeast. Het is een inactieve vorm van gist dus het kan niet meer fermenteren. Het heeft een hartige kaasachtige smaak. Om die reden wordt het ook veel in recepten voor veganisten gebruikt om kaas te vervangen.

Het bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur) en nog een aantal vitaminen en antioxidanten. Een prachtige bron ter ondersteuning van je lichaam bij stressklachten of ter preventie daarvan.

Je kunt het eens uitproberen met dit gerecht en daarna zelf creatief aan de slag door het bijvoorbeeld toe te voegen bij een ei, in pesto of in een saus. Je koopt het in een natuurvoedingswinkel.

Ingrediënten

Voor 4 personen.

  • 150 gr. wortel of pompoen
  • 1 aubergine
  • 100 gr. kastanje champignons
  • 1 zoete aardappel
  • 2 tomaten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
  • Edelgistvlokken

Eventueel een stukje vis naar keuze.

Bereiding

Snijd alle groenten in grove stukken. Verdeel de kruiden en de olijfolie erover. Nog even husselen en leg de groenten op een vel bakpapier op een bakplaat. Ongeveer 20 min. in de oven.
Je kunt de laatste 10 minuten in de oven een stukje vis toevoegen.

Serveer het gerecht met wat edelgistvlokken erover.

Tip

Vervang de edelgistvlokken eventueel door Parmezaanse kaas.

Als je wat over hebt eet je dit de volgende dag als lunch.

Je kunt dit gerecht natuurlijk maken met alle groenten van het seizoen, die je nog in je koelkast hebt of waar je zin in hebt. Experimenteer naar hartenlust.

Laat je weten wat je van dit gerecht vond?

Eet smakelijk!

Lieneke van Grinsven

Published on oktober 31, 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *