Dag van het werkplezier!

Sta er eens bij stil

Vandaag is het de dag van het werkplezier! Goed om hierbij stil te staan, want werkplezier is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Ben jij al een tijdje aan het tobben met je werkplezier, weet je niet waar het aan ligt, maar wil je wel graag wat veranderen om het leuker voor jezelf te maken? Ervaar je stress omdat je werk je niet het plezier oplevert wat je graag zou willen? Staat jouw gezondheid je werkplezier in de weg? Vind je het lastig om in kaart te brengen wat je wil en wat bij je past? Lees dan deze blog over de relatie tussen werkplezier en stress en wat je zelf kunt doen om je werkplezier te vergroten.  

Werkplezier, stress en vitaliteit

Het kunnen beleven van werkplezier heeft onder andere te maken met wat je in je baan als positief ervaart, waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt. Door te weinig plezier en te weinig positieve energiebronnen kunnen stressklachten ontstaan en deze kunnen een negatief effect hebben op je werkplezier.

Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet.

Fit zijn of je gezond voelen geeft op zichzelf geen werkplezier, maar is wel de basis en het levert een positieve bijdrage aan het kunnen ervaren van werkplezier. Niet alleen je werktaken, druk, verantwoordelijkheden en sfeer, maar ook je privé situatie kan van invloed zijn op je werkplezier. Wanneer je thuis extra zorgen hebt, slecht slaapt etc., dan kan dat invloed hebben op hoe je je voelt en of je met plezier je werk kunt doen. We zijn één geheel en we nemen onszelf mee naar huis en mee naar ons werk, inclusief zorgen, gezondheid, energie of gebrek daaraan.

Wat kun je zelf doen om je werkplezier te verhogen?

In mijn praktijk voor leefstijlgeneeskunde en coaching komt werkplezier eigenlijk altijd wel direct of indirect aan de orde. Hieronder noem ik 3 dingen die je voor jezelf kunt uitwerken om tot (nog) meer werkplezier te komen.

# Zelfkennis en respect

Hoe beter je jezelf kent, hoe eerlijker je naar jezelf kunt zijn, hoe beter je je verwachtingen, wensen en waarden kent, des te beter je op je eigen werkplezier kunt sturen. Onderzoek en respecteer dus je eigen grenzen en wensen en vraag hulp als je dat nodig hebt. Neem stappen die bij jou passen. Dat zijn dus niet vanzelfsprekend de stappen die zo gaaf klinken of lijken of waarvan anderen vinden dat jij ze moet nemen.

Ik werk vaak met het 4 natuurkwaliteitenmodel. Dit model maakt inzichtelijk welke eigenschappen bij jou van belang zijn en hoe je deze kunt inzetten om meer volgens je eigen natuur te kunnen leven en werken.

Ook de manier waarop je tot besluiten of acties komt kan per persoon verschillen. De een zal grote stappen willen maken, de ander kleine stapjes. Sommigen gaan met vuur op hun doel af, anderen varen rustiger op hun wensen of verlangens af. De een bespreekt graag veel met anderen, sommigen kijken liever bij zichzelf naar binnen of zoeken stilte om tot antwoorden te komen. En weer een ander maakt een structuur met stappenplan of combineert alle bovenstaande varianten. Het maakt niet uit hoe jij het doet, maar doe vooral wat bij je past.

Sturen op energie

Wat vreet energie op een werkdag en waar krijg je energie van? Weet je ook waarom? Er zijn zo veel factoren die meetellen. Neem de tijd om dat eens rustig in kaart te brengen en werktaken, dagen of werkweken met elkaar te vergelijken. Wanneer je dit helder hebt, kan je beter op energie en plezier sturen.

Naast sturen op waar je energie van krijgt, kun je ook kijken naar dingen die je niet leuk vindt, en deze zo omvormen dat ze minder vervelend worden. Want het is natuurlijk een utopie om te denken dat je werk alleen bestaat uit onderdelen die geweldig zijn. Als de balans goed is, ervaar je vanzelf meer plezier en lichtheid.

Uiteraard heeft niet iedereen evenveel zeggenschap en vrijheid in zijn werk. Maar kleine aanpassingen kunnen al van grote invloed zijn op het beleven van plezier.

In beweging komen

Het is niet eenvoudig om jezelf te (be)sturen en in actie te komen. Je kunt onderstaande vragen gebruiken om tot antwoorden en zo nodig actie te komen. Bespreek ze met een collega of een goede vriend.

  • Hoe gaat het nu?
  • Wat wil je graag? Onderzoek je verlangens en wensen, en schrijf ze op.
  • Wat kun je zelf doen? Welke acties kun je nemen?
  • Wat besluit je te doen?
  • Wat maakt dat je het nog niet doet, of gedaan hebt?
  • Wat heb je nodig om het te kunnen doen?

Vind je het prettiger met een professional te werken aan meer werkplezier? Bij Burnout Preventie en Begeleiding zijn diverse coaches en leefstijlgeneeskundigen aangesloten die allemaal dagelijks direct of meer indirect bezig zijn met werkplezier. Neem gerust contact op. We denken graag met je mee en voorzien je van praktische handvatten.

Marian Witte, Leefstijlgeneeskundige en Stresscoach

Published on juni 16, 2022