Ademwerk: effecten op drie niveaus

 Je adem geeft je de energie en de voeding om te leven. Tegelijk zegt de manier waarop je ademt veel over hoe je leeft, en of je je leven bijvoorbeeld ten volle leeft, of er liever de handrem een beetje op houdt. Met ademoefeningen kun je daar beweging in brengen.

In dit blog vertel ik je meer over de drie gebieden waarop je invloed hebt met ademoefeningen: je fysieke lichaam, je gevoelens en emoties, je gedachten en mindset.

Tijdens een ademsessie streven we er naar om de ademruimte, ofwel het gebied waarmee je ademt, te verruimen. Het gaat daarbij om je lage buikgebied, het gebied bij je middenrif en je borstgebied. Wanneer je je adem start, begin je bij je lage buik en zo adem je als het ware naar boven toe. Bij het uitademen laat je eigenlijk gewoon los en doe je niet iets in het bijzonder. Je merkt het bijvoorbeeld aan je buik, die zich weer ontspant en daalt.

Ademwerk werkt op veel vlakken door. In het kort kunnen we zeggen dat het invloed heeft op hoe gelukkig en krachtig je je voelt. Veel andere woorden komen daar ook voor in aanmerking. Het helpt je bijvoorbeeld om met je aandacht meer bij jezelf te zijn, meer vertrouwen te voelen, sowieso een beter contact met je gevoel (en ‘uit je hoofd’) te krijgen en om meer ontspanning te ervaren. Het heeft ook effect op je weerstand, je immuunsysteem en daarmee je fysieke gestel.

Effecten op: het fysieke niveau
Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je ademhaalt? Weet jij het nog, van de biologielessen van vroeger? Gemiddeld gebruiken we 30 % van onze longcapaciteit. Terwijl zuurstof essentieel is voor ieder orgaan in ons lichaam om goed te kunnen functioneren. Ademen we structureel te weinig goed door, dan kunnen klachten ontstaan. Zuurstof is ook belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Het uitademen zorgt voor het loslaten van allerlei afvalstoffen. En zo gebeurt er nog veel en veel meer in je lichaam wanneer je ademhaalt. Ruim inademen geeft je energie en je versterkt er het herstellend vermogen van je lichaam mee. De Wim Hof Methode en hartcoherentie werken door op in ieder geval dit niveau.

Effecten op: het emotionele niveau
Alles heeft een eigen trilling. Dat geldt ook voor emoties. Emoties zoals angst, verdriet en schaamte kennen een lage trilling. Gevoelens van liefde en dankbaarheid hebben juist weer een veel hogere trilling. De hele dag door dienen zich emoties aan, ze beïnvloeden je denken en hoe je je voelt. Vaak vinden we het lastig om ze toe te laten en voelen we ze eigenlijk liever niet. Je onderbewuste heeft daar iets slims voor bedacht. Als kind, toen je je nog veel minder raad wist met emoties, sloeg je onderbewuste ze op in je lichaam. Dat overlevingsmechanisme hebben we vaak nog steeds. Door je ademhaling meer te verdiepen en te verruimen, kun je deze meer toelaten en integreren. Dat geeft rust en ruimte. Ademoefeningen ruimen op dit niveau vaak letterlijk op. Bijvoorbeeld door de Verbonden Ademhaling. Ook dankbaarheidsoefeningen of –visualisaties werken vaak krachtig door om je te ontspannen en rust te voelen. Je ademhaling en hartslag gaan er van omlaag.

Jouw ademhaling is een belangrijke tool die je altijd bij je hebt om je lichaam te ontspannen.

Effecten op: het mentale niveau
Met onze gedachten kunnen we enorm veel. We bedenken ideeën en oplossingen, bereiken er resultaten mee in ons werk en als we ergens niet uit komen, zetten we ons denken in. Toch beperken ze ons soms ook. Bijvoorbeeld als we veel gedachten hebben over een bepaalde situatie in ons werk of op relationeel vlak. Soms staan we dan met die situatie op en gaan we er mee naar bed. Zo houdt het ons bezig. In onze gedachten. Belangrijk is daarbij om op te merken dat het daadwerkelijk om gedachten gaat, en niet om emoties of gevoelens. Die laten zich namelijk op andere manieren zien. Om je gedachten wat rustiger te krijgen kun je ademoefeningen doen. In feite zijn het dan oefeningen die je aandacht en je focus vragen. Hiermee vergroot je je bewustwording. En wordt je je meer bewust van wat er in je leeft. Ademoefeningen die op het mentale niveau doorwerken, vragen je om je ademhaling te volgen en vaak ook om te tellen, zodat daar je aandacht is (en niet bij je gedachten).

Een eenvoudige oefening: 4-7-8 ademhaling

Wanneer je stressklachten ervaart, helpt het om tijdens ademoefeningen je uitademing te verlengen. Je geeft daarmee het signaal aan het parasympathisch deel van je zenuwstelsel dat het mag ontspannen. Hiervoor is de 4-7-8 (4 tellen in, 7 tellen je adem vast houden, 8 tellen uitademen) ademoefening een mooie oefening. En zoals je ziet, je ademt daarbij langer uit dan dat je inademt.


Published on februari 14, 2020