Maatwerktrajecten bij stressklachten

Maatwerktrajecten bij stressklachten of een burn-out

Wat ooit begon als een uitdagende baan, kan eindigen in een burn-out na ernstige, langdurige stressklachten. Bij een burn-out ben je als het ware ‘opgebrand’ waardoor je, nadat je langere tijd over je grenzen bent gegaan, niet meer goed functioneert. Een burn-out heeft veel impact; je bent oververmoeid, prikkelbaar, emotioneel en je kan uitputting, angstgevoelens en neerslachtigheid ervaren. De oorzaak van een burn-out verschilt per persoon, de behandeling vraagt dus ook een persoonlijke aanpak. Gebleken is dat individuele maatwerktrajecten het meest effectief zijn om duurzaam te herstellen.

Herstellen van balans

Bij burn-outklachten is er sprake van een overspannen staat. Door een disbalans in het dagelijks leven, thuis of op het werk tussen inspanning en herstel heeft er langere tijd stress kunnen opbouwen. Dit kan uiteindelijk leiden tot verzuim. Dit raakt in de eerste plaats de werknemer, maar ook op het werk kan dit leiden tot extra werkdruk bij collega’s. Als leidinggevende word je steeds meer geconfronteerd met werknemers die uitvallen met stressklachten en burn-out. Dit betekent ook dat moet worden gezocht naar vervanging, zorg voor de achtergebleven werknemers, mogelijk productieverlies en extra kosten.

Herstellen van chronische stressklachten of een burn-out is pas effectief en duurzaam als de oorzaak grondig wordt aangepakt. Om tot een duurzame inzetbaarheid te komen na een burn-out moet de (fysiologische) balans tussen inspanning en herstel in het dagelijks leven worden hersteld en de dieperliggende oorzaak van de stressklachten worden aangepakt.

Een burn-out ontstaat nooit vanwege slechts één factor. Het is een combinatie van persoonlijkheid, persoonlijke geschiedenis en een langdurige disbalans tussen energiegevers en -nemers op het werk en privé waardoor iemand neurohormonaal ontregeld raakt. Daarom is een multidisciplinaire behandeling nodig om te herstellen van een burn-out. Als niet ook aandacht wordt besteed aan fysiologische herstel, is de kans groot dat de burn-outklachten later terugkeren.

Bij Burnout Preventie & Begeleiding geloven we dat iemand alleen effectief en duurzaam kan herstellen van chronische stressklachten of burn-out met een multidisciplinaire aanpak op holistische wijze. We maken een programma op maat afhankelijk van de aard en ernst van de stressklachten. We focussen op fysiek, fysiologisch en mentaal herstel. We gebruiken ons Werkenergiemodel als basis. Onze multidisciplinair maatwerktrajecten bestaan uit coaching en interventies voor neuro-hormonaal herstel op het gebied van voeding, adem, yoga en beweging. Dit houdt in dat met open vizier wordt gekeken naar alle facetten in iemands leven die bijdragen aan stress, maar ook welke activiteiten juist energie geven. In onze maatwerktrajecten werken we aan het herstellen van de balans tussen stress en herstel. Hiervoor is bewustwording en zelfinzicht essentieel: wat leidt tot spanning, waar liggen mijn eigen grenzen? En wat kan ik doen om te ontspannen en nieuwe energie op te doen? We werken zorgvuldig aan fysiologisch en mentaal herstel en waar nodig re-integratie. Hoe kun jij je werk weer oppakken, eventueel in aangepaste vorm, zonder terug te vallen? Ons multidisciplinair team helpt met het ontwikkelen van veerkracht, waardoor de kans op een terugval zal verkleinen.

Preventie

Helaas krijgen steeds meer mensen te maken met chronische stressklachten. Daarom is het voor werkgevers waardevol om zich te richten op preventie. Preventie kan bijdragen aan het behouden van vitale werknemers en het verlagen van verzuimkosten.

Burnout Preventie & Begeleiding zet zich niet alleen in om mensen met stressklachten of een burn-out te begeleiden, maar wordt ook veelvuldig ingezet bij stresspreventieprogramma’s. We zijn partner van werkgevers in het versterken van het welbevinden en het functioneren van medewerkers.

Hoe we dit doen? Met onze incompany programma’s bieden we workshops en trainingen voor zowel leidinggevenden als werknemers. Op deze manier dragen we bij aan het behouden van het mentale kapitaal van de organisatie en vitale werknemers. Alles voor veerkrachtig leven en werken.

Heb je een vraag?

velden met * zijn verplicht