Burn-out bij millennials

Stress

Burn-outklachten bij millennials

Hoewel een burn-out iedereen kan overkomen blijken millennials hier gevoeliger voor te zijn. Onder deze groep van young professionals zegt 60% veel stress te ervaren. In vergelijking met andere werknemers zijn millennials op zoek naar meer flexibiliteit en work-life balance. Ze hebben een sterker verlangen naar zingeving en doelgerichtheid in hun werk. 
Langdurige stress kan leiden tot een burn-out. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het hoge aantal millennials met stressklachten. Met deze kennis kunnen werkgevers de millennials binnen hun organisatie beter begeleiden en behouden voor de organisatie.

Als generatie (geboren tussen 1985-2000) zijn de millennials erg gericht op continue vooruitgang. De gedachte is dat je alles kan bereiken, als je maar goed genoeg je best doet. Millennials zijn over het algemeen erg gedreven om de best mogelijke prestaties neer te zetten, zowel tijdens de studie als later op het werk. Millennials zijn opgegroeid met meer individualisme dan de generaties voor hen, waardoor een sociaal vangnet niet altijd vanzelfsprekend is. Ook zijn ze minder honkvast als het gaat om een werkplek. Om het beste uit zichzelf te halen is de toekomst vaak gericht op de volgende kans op promotie of een betere werkplek.

Perfectionisme, een hoge werkdruk, faalangst, eenzaamheid en een gebrek aan ontspanning zijn ingrediënten voor burn-outklachten van deze young professionals. Het verzuim onder millennials vanwege een burn-out is relatief hoog en een aanzienlijk deel daarvan krijgt meer dan eens te maken met een terugval. Wie eenmaal een burn-out heeft doorgemaakt, blijft helaas ook in de toekomst kwetsbaar hiervoor. Daarom is aandacht voor preventie van stressklachten en duurzame inzetbaarheid bij millennials extra belangrijk.

Wie eenmaal een burn-out heeft doorgemaakt, blijft helaas ook in de toekomst kwetsbaar hiervoor.

Mentale en fysieke veerkracht

Om de kans op een burn-out te verkleinen moet er gewerkt worden aan mentale en fysieke veerkracht. Het is niet mogelijk om alle momenten van stress en spanning te omzeilen, maar hier goed mee om kunnen gaan en bewust te zijn van wat nodig is voor herstel is noodzakelijk. Burnout Preventie & Begeleiding heeft ruime ervaring met individuele maatwerktrajecten om millennials met burn-outklachten te helpen herstellen.

Herstellen van stress en burn-out

Bij Burnout Preventie & Begeleiding geloven we dat iemand alleen effectief en duurzaam kan herstellen van chronische stressklachten of burn-out met coaching door een multidisciplinaire aanpak op holistische wijze. We maken een programma op maat afhankelijk van de aard en ernst van de stressklachten. We focussen op fysiek, fysiologisch en mentaal herstel. We gebruiken ons Werkenergiemodel als basis.

Onze multidisciplinair maatwerktrajecten bestaan uit coaching en interventies voor neuro-hormonaal herstel op het gebied van voeding, adem, yoga en beweging. Dit houdt in dat met open vizier wordt gekeken naar alle facetten in iemands leven die bijdragen aan stress, maar ook welke activiteiten juist energie geven. In onze maatwerktrajecten werken we aan het herstellen van de balans tussen stress en herstel. Hiervoor is bewustwording en zelfinzicht essentieel: wat leidt tot spanning, waar liggen mijn eigen grenzen? En wat kan ik doen om te ontspannen en nieuwe energie op te doen?

We werken zorgvuldig aan fysiologisch en mentaal herstel en waar nodig re-integratie. Hoe kun jij je werk weer oppakken, eventueel in aangepaste vorm, zonder terug te vallen? Ons multidisciplinair team helpt met het ontwikkelen van veerkracht, waardoor de kans op een terugval zal verkleinen.

Stresspreventieprogramma’s

We zijn partner van werkgevers in het realiseren en behouden van duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. We bieden speciale programma’s gericht op millennials en young professionals. Hoe we dit doen? Met onze incompany programma’s bieden we workshops en trainingen voor zowel leidinggevenden als millennials. Op deze manier dragen we bij aan het behouden van het mentale kapitaal van de organisatie en vitale werknemers.

We delen onze expertise bijvoorbeeld tijdens kennissessies voor leidinggevenden en verzorgen trainingen voor millennials gericht op het vergoten van hun veerkracht.

Millennials hebben in het werk behoefte aan flexibiliteit, zingeving, groeimogelijkheden, feedback, een inclusieve werkomgeving, technologie, en een evenwichtige beloning. Door deze behoeften te erkennen en te ondersteunen, kunnen werkgevers de motivatie en inzet van millennials verhogen en een gezonde en productieve werkomgeving creëren. Daarmee word je voor deze doelgroep een aantrekkelijke werkgever waar werknemers graag blijven werken.

Ben jij millennial of young professional en wil je beter leren omgaan met stressklachten, of werk jij met deze doelgroep en wil je ze zo goed mogelijk kunnen ondersteunen op de werkvloer? De individuele maatwerktrajecten en de stresspreventieprogramma’s van Burnout Preventie & Begeleiding zijn effectief voor het behouden van vitale young professionals.

Heb je een vraag?

velden met * zijn verplicht