Stralend door de menopauze | Leen Steyaert

Stralend door de menopauze | Leen Steyaert
 

Elke vrouw krijgt er op enig moment mee te maken: de menopauze. De ene vrouw gaat zonder al teveel kleerscheuren door deze fase heen, terwijl de ander jaren last heeft van een heel scala aan overgangsklachten. Toch is het voor elke vrouw mogelijk om stralend door de overgang te gaan. Het boek van Leen Steyaert leert je hoe je dat doet.

Leen ziet de menopauze als hét moment om stil te staan bij jezelf en jouw leven. Wie ben je in deze fase van je leven en hoe kun je vanaf nu zo goed mogelijk voor jezelf zorgen? Hoe kun je – zoals Leen het noemt – in deze overgangsfase je ‘girlpower’ vervangen door ‘womanpower’? Zelf vind ik die kreet (‘womanpower’) een hele mooie, want je bent als vrouw van middelbare leeftijd echt in de kracht van je leven en die kracht mag je gerust uitdragen.

Na een inleiding waarin stilgestaan wordt bij wat onze geslachtshormonen doen en waaraan je merkt dat ze uit balans zijn, gaat Leen dieper in op veelvoorkomende overgangsklachten. Alles van opvliegers, nachtelijk transpireren, verstoorde slaap, vermoeidheid, vergeetachtigheid, veranderingen in je libido en stemmingsklachten tot aan vaginale droogte en terugkerende blaasontstekingen komt aan bod. Voor elke klacht geeft Leen simpele en praktische tips om dingen net iets anders te doen in je voeding en leefstijl om zo je lijf te ondersteunen. Voor wie dat niet genoeg is, zijn er tips over welke kruiden en voedingssupplementen je kunt inzetten. Kortom, het boek biedt meer dan genoeg handvatten om als vrouw in de overgang zelf mee aan de slag te gaan en je klachten aan te pakken.

Maar Leen gaat in haar boek verder dan het gemiddelde ‘overgangsboek’ wat zich vooral richt op klachten en het aanpakken daarvan. Gezondheid is namelijk meer dan de afwezigheid van klachten. Dat maakt dit boek ook zo bijzonder, want in het derde deel van het boek neemt Leen je mee in de ware metamorfose die de overgang feitelijk is. Zelf vind ik de energetische oefeningen uit dit deel van het boek een hele mooie aanvulling op alle tips die ze in eerdere hoofdstukken al gaf. Maar ook onderwerpen als ontzuren, anti-aging en seks en sensualiteit komen uitgebreid aan bod. Steeds geeft Leen hierbij ook voedingstips en leefstijladviezen.

Wil je als vrouw de overgang aangrijpen als een middel om jezelf opnieuw uit te vinden en een nog fijnere versie van jezelf te worden, dan is dit boek echt een heel mooie stap op weg naar Stralend door de overgang.

Chantal van den Brandt-Simons, orthomoleculair- en kPNI therapeut.

Published on januari 16, 2023