Heerlijk & geneeskrachtig
Ik kan echt genieten van een heerlijke Kurkuma Latte. Zeker nu het herfst wordt.
Lekker kruidig, verwarmend en echt even een momentje voor mijzelf.
Ideaal als je wat minder koffie zou willen drinken. En om je lever te verwennen.
Je hebt misschien al eens van Kurkuma latte gehoord. Of van ‘Golden Milk’? Dat is de variant zonder opgeschuimde melk.
Hierbij mijn favoriete recept. Lekker snel en zacht van smaak.
Ingrediënten
Ingrediënten:
• 200 ml havermelk (of een andere
plantaardige melk)
• ½ thl. kurkumawortel
• ½ thl. kaneel (Ceykon kaneel)
• 2 snufjes kardemom
• 1 snufje zwarte peper
Optioneel:
• 2 snufjes gemberwortel
• 1 thl honing.
Bereiding
In een pannetje
Doe de melk met alle andere ingrediënten in een pannetje en verwarm totdat de melk warm is.
Daarna kun je de melk opschuimen met een handmatige handschuimer.
Maar dat hoeft natuurlijk niet! Als je hem niet opschuimt heb je ‘golden milk’ gemaakt.
Met een elektrische melkopschuimer:
Verwarm eerst ± 50 ml. melk. Roer daar alle kruiden door, dit is het kruidenmengsel.
Vervolgens schuim en verwarm je de rest van de melk. Schenk het in een glas en giet het kurkuma mengsel er nu bij. Je krijgt een mooie witte schuimlaag zoals op de foto. Besprenkel eventueel met wat kaneel.
Goed om te weten
Kurkuma (curcuma longa, ofwel geelwortel) is een goed onderzocht kruid voor het gebruik bij pijn, kanker en ontstekingen.
Het ondersteunt je leverwerking en bevat veel antioxidanten.
Kurkuma en zwarte peper combineer je om de opname van curcumine uit kurkuma te bevorderen.
Kies wel voor een biologische Kurkuma Longa.
Havermelk schuimt vaak erg goed. Amandelmelk, kokosmelk en rijstemelk schuimen nauwelijks.
Sojamelk schuimt ook, maar drink daar niet teveel van vanwege de fyto-oestrogene werking van soja.
Die kan zorgen voor een hormoon disbalans. Variëren is natuurlijk het beste!
Je kunt ook verse gember en/of verse kurkuma toevoegen (1 thl. verse kurkuma extra en één plakje gemberwortel).
Verwarm de verse ingrediënten mee in een pannetje tot de melk bijna kookt. Haal ze er dan weer uit.
Geniet ervan!
Lieneke van Grinsven