Burn-out in de overgang

Burn-outklachten bij werknemers in de overgang

Wist jij dat stressklachten en burnout lijken op klachten als gevolg van de overgang bij vrouwen? En dat chronische stress of burn-out klachten de overgang kunnen verergeren of versnellen? Waar een burn-out het gevolg is van langdurige stressklachten zonder voldoende herstel, is de overgang onoverkomelijk voor vrouwen. Elke vrouw krijgt daar op een dag mee te maken. De hormonale veranderingen die zij doormaken tijdens de overgang kunnen een sneeuwbaleffect hebben op al aanwezige stressklachten. Zo kan de overgang een burn-out mede veroorzaken of verergeren.

“Ruim de helft van de vrouwen in de overgang heeft daarvan last op het werk” CBS & TNO

Stresshormonen

De overgang, een lichamelijk proces waarvan de eerste tekenen bij vrouwen van rond de 40-45 jaar te merken zijn, wordt volledig gestuurd door hormonen. Vooral de vruchtbaarheidshormonen progesteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol, maar in het gehele hormoonstelsel vinden er veranderingen plaats tijdens de overgang. Hormonen reguleren niet alleen de vruchtbaarheid, maar hebben ook veel invloed op onze emoties en gedragingen. Als gevolg van de overgang gaat het stresssysteem anders werken. Er is ineens veel meer cortisol nodig om het stresssysteem tot rust te brengen en het stresssysteem wordt ook veel actiever. Vrouwelijke medewerkers staan dus veel sneller en makkelijker ‘aan’ en gaan veel langzamer en moeilijker ‘uit’. Met als resultaat dat vrouwen in de overgang vatbaarder zijn voor spanning en moeilijker tot rust komen. 
Dit verklaart waarom iemand in de overgang plotseling minder stressbestendig is dan voorheen. In combinatie met al sluimerende burn-outklachten kan de overgang iemand overspannen maken. Dit verklaart ook waarom verzuim door overgangsklachten relatief vaak voorkomt op het werk. Vrouwelijke werknemers kunnen, nog meer dan hun mannelijke collega’s, baat hebben bij effectieve stress- en burn-out preventie. Door meer bewustwording, kennis en de juiste diagnostiek kan in veel gevallen verzuim worden voorkomen. We leren medewerkers, maar ook leidinggevenden (zowel mannen als vrouwen) en bedrijfsartsen over de veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang en handige tips en adviezen over hoe hiermee om te gaan op de werkvloer en daarbuiten. Onze multidisciplinaire kijk is bij overgangsklachten belangrijk om echt inzicht te krijgen in dit natuurlijke fenomeen en dit creëert een fijn en veilig arbeidsklimaat waarbij verzuim voorkomen en/of verminderd kan worden.

Voeding en leefstijl helpen bij stress- en overgangsklachten

Gelukkig zijn er veel zaken die medewerkers in perioden van stress en de overgang kunnen ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om de juiste voeding te eten; voeding waar het lijf hormonen van kan maken. Zorg voor voldoende gezonde eiwitten, zoals biologische eieren, vette vis, gevogelte, noten, pitten en zaden. Ook het eten van meer gezonde vetten zoals die in vette vis, avocado, olijven, walnoten en extra vierge olijfolie is belangrijk.
Naast voeding is ontspanning en herstel tijdens de overgang heel belangrijk. Het is belangrijk om het stresssysteem te ondersteunen om meer rust te kunnen vinden, de bijnieren kunnen dan herstellen en meer geslachtshormonen gaan produceren. Dat is dan weer goed tegen overgangsklachten.

Overgangskracht

Overgangskracht is een multidisciplinair traject dat de vrouwelijke medewerker in ongeveer 8 weken ondersteund naar een betere balans. Dit doen we door middel van neuro-hormonale ondersteuning door een voedingsgeneeskundige/orthomoleculair/KPNI -therapeut en individuele sessies met een coach. En meten is weten: het programma omvat tevens een meting van het hormoonprofiel voor meer inzicht in de individuele situatie. Dit is het startpunt van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer, juist tijdens deze levensfase waarin fysieke, mentale en spirituele veranderingen plaats vinden.

Preventie

Helaas krijgen steeds meer mensen te maken met chronische stressklachten. Daarom is het voor werkgevers waardevol om zich te richten op preventie. Preventie kan bijdragen aan het behouden van vitale werknemers en het verlagen van verzuimkosten. Juist voor vrouwelijke medewerkers is dit aan te raden.
Burnout Preventie & Begeleiding zet zich niet alleen in om mensen met stressklachten of een burn-out te begeleiden, maar wordt ook veelvuldig ingezet bij preventieprogramma’s. We zijn partner van werkgevers in het realiseren en behouden van duurzame inzetbaarheid van hun werknemers. Hoe we dit doen? Met onze incompany programma’s bieden we workshops en trainingen voor zowel leidinggevenden als werknemers. Op deze manier dragen we bij aan het behouden van vitale werknemers en voorkomen van verzuim. Alles voor veerkrachtig leven en werken.

Heb je een vraag?

velden met * zijn verplicht